<
НОВИНИ ДНЯ: В частині України втримається справжнє травневе тепло: прогноз погоди на 3 травня  Проблема хрущівок в Україні. Які варіанти рішення розглядають у парламенті  "Пасха" чи "Великдень", "куліч" чи "паска": як говорити правильно  Новий закон про мобілізацію: для українців можуть змінитися правила перетину кордону  В Україну насуваються заморозки у Великодні дні  "Кулічів у нас точно не було". Інтерв'ю з етнологом про Великодні заборони, традиції і Паску Мертвих  Споживчі кредити. Що потрібно знати перед оформленням позикивсі новини дня
Політика
Україна
18.11.2023 779

Контрнаступ набирає обертів: як ЗСУ за місяць захопили плацдарм на лівобережжі Дніпра

Українські сили продовжують бої в районі села Кринки на лівобережжі Херсонської області.

6edb95ea0ac8d3efe13671e0e4cdc00d_18.11.23

Вже близько місяця українські військові утримують новий плацдарм на лівобережжі Херсонської області: зокрема ЗСУ вдалося закріпитися в районі села Кринки. Розширення і зміцнення українського плацдарму в Кринках – довгоочікувана перемога. Пише ТСН. 

Про це пише СNN.

"Наразі це найуспішніша операція ЗСУ на лівому березі Дніпра, і як би росіяни не намагалися спершу вибити українців з їхніх позицій, а тоді приховати наявність плацдарму – їм не вдається ані перше, ані друге. Українські морпіхи залишили кілька менших плацдармів, які складніше захищати, консолідували сили й просуваються вперед попри те, що опір росіян зростає. За даними Інституту вивчення війни, 15 листопада ЗСУ були особливо активними", – зазначають журналісти видання.

Протягом трьох тижнів росіяни в офіційних повідомленнях ніби "не помічали нового плацдарму". Зрештою вони визнали його існування. Зокрема, у відповідь колаборант Володимир Сальдо запевнив, що російські війська "влаштують українцям пекло".

Судячи з повідомлень російських "воєнкорів", поки що ці погрози порожні – удари по українських позиціях і руйнація Кринків бажаного результату окупантам не дали.

"Позитивні новини з Херсонщини можуть нарешті допомогти Києву в переговорах із Заходом щодо подальшої підтримки України у війні", – вважають автори статті.

Нагадаємо:

Перші дані про те, що операція ЗСУ в районі Кринок може бути масштабнішою, аніж попередні численні рейди ЗСУ на лівобережжя Херсонської області, аналітики Інституту вивчення війни оприлюднили у своєму зведенні за підсумками 17−18 жовтня. Вже тоді присутність українських сил на лівому березі Дніпра в цьому районі визнало Міністерство оборони Росії, а "воєнкори" та інші російські джерела висловлювали очевидну стурбованість проривом ЗСУ в район Кринок як частиною потенційної більшої української операції. Тоді йшлося про те, що в ній, імовірно, задіяні військовослужбовці двох бригад морської піхоти ЗСУ на рівні рот.

Подальші тижні підтвердили, що ЗСУ не лише зберігають, але й намагаються зміцнити та розширити свій плацдарм чи плацдарми в зазначеному районі.

В соцмережах протягом цих тижнів регулярно з'являються кадри боїв у районі Кринок: як жорстоких повітряних та артилерійських ударів росіян по селищу у спробі витіснити українських військових, так і приклади знищення російської техніки – як-от танка T-72 у Кринках.

Напередодні стало відомо, що Сили оборони України провели серію успішних дій на лівому березі Дніпра на Херсонському напрямку. Там проводяться диверсійні, рейдові та розвідувальні дії.

Оценка материала:

5.00 / 1
Контрнаступ набирає обертів: як ЗСУ за місяць захопили плацдарм на лівобережжі Дніпра 5.00 5 1
Політика / Україна
18.11.2023 779
Еще материалы раздела «Україна»