<
НОВИНИ ДНЯ: Якщо Трамп знову стане президентом: Кулеба відповів, чи хвилюється він з цього приводу  У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсу  Більшість українських біженців готові повернутися з-за кордону: за яких умов  Коли не знаєте, що приготувати: три рецепти страв з мʼяса на вечерю  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Переговори з Росією можливі: Кулеба назвав дві головні умовивсі новини дня
Політика
Україна
23.11.2023 2541

Мовний омбудсман пояснив, чому не існує поняття "російськомовний українець"

Українська в Україні є і має бути панівною.

8caee87a95b4b14f1608f85fb855ae35_23.11.23

Немає такого поняття "російськомовний громадянин України". Цей маркер був запроваджений російською ідеологією. Пише ТСН. 

Про це сказав мовний омбудсман Тарас Кремінь в ефірі "Радіо Свобода".

Як відзначив омбудсман, це питання визначається рішенням Конституційного Суду України від 14 липня 2021 року. У ньому йдеться про те, що є громадяни України, які свого часу були зросійщені.

Що треба покращити

В Україні, вважає уповноважений, треба ухвалити Програму сприяння опануванню української мови як державної.

"Українська є обов'язковою для Збройних Сил України, для розвідорганів, вона є панівною у всіх сферах суспільного життя. І незалежно від того, чи це національні спільноти, чи це іноземці, всі повинні володіти українською мовою на території Української Держави. Тому що це мова освітнього процесу та майбутнього. І це свідомий вибір мови незламної нації", – зауважив мовний омбудсмен.

Відзначимо, нещодавно на Одещині спалахнув мовний скандал. Продавчиня відмовилася обслуговувати дівчину українською.

Оценка материала:

4.00 / 4
Мовний омбудсман пояснив, чому не існує поняття "російськомовний українець" 4.00 5 4
Політика / Україна
23.11.2023 2541
Еще материалы раздела «Україна»