<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітнявсі новини дня
23.11.2023 314

Рада ухвалила закон щодо обмеження ставки за мікрокредитами – що зміниться

Верховна Рада обмежила відсоткові ставки за мікрокредитами.

ce85c1c70f9af2d47c6d3169963ad99b_23.11.23

Верховна Рада України 22 листопада ухвалила в цілому законопроєкт про обмеження ставки за мікрокредитами на рівні 1% на добу. Закон підтримали 255 народних депутатів. Пише ТСН. 

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

"Парламент прийняв в цілому законопроєкт від Нацбанку №9422 про обмеження ставок мікрокредитувальників", – зазначив депутат.

Відповідно до закону, максимальний розмір денної відсоткової ставки за мікрокредитами не може перевищувати 1%. Зміни запровадять поступово: упродовж перших 120 днів перехідного періоду відсоткова ставка не має перевищувати 2,5% на день, упродовж наступних 120 днів – 1,5%.

Недотримання вимог закону щодо обмеження ставки передбачає для порушника штраф у розмірі від 5000 до 10 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-170 тис. грн) за кожний випадок.

Зокрема, закон передбачає:

  • обмеження денної процентної ставку за споживчим кредитом до 1% у день від загального розміру кредиту;
  • заборону кредитодавцю та новому кредитору вимагати сплати будь-яких платежів, не зазначених у договорі про споживчий кредит;
  • заборону встановлювати у договорі про споживчий кредит умову про продовження в односторонньому порядку строку користування кредитом (продовження строку користування кредитом має здійснюватися виключно шляхом укладення додаткового договору за домовленістю сторін);
  • зобов'язання кредитодавця передавати інформацію щодо всіх споживчих кредитів незалежно від суми кредиту до бюро кредитних історій.

Нагадаємо, Верховна Рада проголосувала за законопроєкт про надання англійській статусу мови міжнародного спілкування.

Оценка материала:

5.00 / 2
Рада ухвалила закон щодо обмеження ставки за мікрокредитами – що зміниться 5.00 5 2
Бізнес / Фінанси та банки
23.11.2023 314
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»