<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп вкотре переконує, що зупинить війну в Україні, а Байден назвав Путіна військовим злочинцем під час дебатів  "Питання генофонду": у ВР розповіли, чи будуть знижувати мобілізаційний вік  Кілька областей накриють дощі: синоптики дали детальний прогноз на вихідні в Україні  План Путіна щодо "перемир'я": Шольц назвав справжню мету диктатора  Як приготувати смачну шакшуку на сніданок: рецепт від фудблогерки  Синоптики прогнозують теплий липень  IKEA повертається в Україну: що відомовсі новини дня
Бізнес
Економіка
23.11.2023 333

Продукти в Україні почали дорожчати: що буде з цінами найближчим часом

У жовтні 2023 року середні споживчі ціни на продукти харчування зросли на 1%, припинивши тим самим своє зниження, яке тривало з липня. У подальшому продукти будуть дорожчати, але не дуже швидко.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на "Інститут аграрної економіки".

Найбільше зросли ціни на овочі (+14,0%), яйця (+10,1%) та молоко (+2,1%). Водночас за значною частиною продуктів харчування - майже половиною найменувань, що відстежуються Держстатом - ціни в жовтні знизилися. Тобто вплив надходження продукції врожаю 2023 року на споживчі ціни продовжується.

Зокрема, майже на 14% знизилися ціни на моркву, на 11,9% - на гречану крупу, на 8,7% - на яблука, на 7,2% - на картопля, на 2,2% - на цукор.

Щодо загального здорожчання овочів на фоні продовження падіння цін на продукцію "борщового набору", то воно відбулося, швидше за все, за рахунок надходження овочів закритого ґрунту, зазначили в інституті.

"Подальшу динаміку споживчих цін із завершенням сезону збирання та переробки сільсько-сільськогосподарської продукції можна оцінювати як зростаючою, однак різкого зростання по продуктах харчування поки не прогнозується", - прогнозує директор інституту академік НААН Юрій Лупенко.

Оценка материала:

5.00 / 1
Продукти в Україні почали дорожчати: що буде з цінами найближчим часом 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
23.11.2023 333
Еще материалы раздела «Економіка»