<
НОВИНИ ДНЯ: Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Переговори з Росією можливі: Кулеба назвав дві головні умови  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасок  Паска, панетоне, коломба: головні відмінності великодньої випічки  На Великдень погода в Україні зміниться, - синоптик Діденко  У Міноборони обіцяють запровадити електронну чергу до ТЦК: коли запрацює  Рецепт легендарної паски від Дарії Цвєк: це щось неперевершеневсі новини дня
Політика
Світ
30.11.2023 314

Сунак скасував зустріч із прем'єром Греції через суперечку. BBC розповіло деталі

Прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак скасував свою зустріч із колегою з Греції. Причиною цього стала дипломатична сварка через скульптури Парфенона.

_sunak_gettyimages_1244174242_9aba2f76210481f85b832010d54b17ae_650x410_30.11.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на BBC.

Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс мав зустрітися з Ріші Сунаком у Лондоні, але останній скасував зустріч в останню хвилину.

Міцотакіс заявив журналістам, що "глибоко розчарований раптовим скасуванням" зустрічі. Прем'єр Греції відмовився від альтернативної зустрічі з віцепрем'єром.

Що могло стати причиною

Зазначається, що раніше Міцотакіс сказав журналістці Лорі Куенсберг, що давньогрецькі скульптури (їх називають Мармури Елгіна - ред.) слід повернути, оскільки залишити частину артефактів у Лондоні, а решту - в Афінах - все одно, що розрізати Мону Лізу навпіл.

Прем'єр-міністр Греції заявив журналістам, що розчарований тим, що зустріч було скасовано "всього за кілька годин до призначеного часу".

"Ті, хто твердо вірить у правильність і справедливість своєї позиції, ніколи не має сумнівів вступати в конструктивну аргументацію і дебати", - додав він.

Як на це відреагували в уряді Британії

Британський уряд підтвердив скасування і натомість запропонував прем'єр-міністру Греції зустрітися з віцепрем'єром Олівером Дауденом.

Високопоставлене джерело в Консервативній партії сказало, що продовження цієї зустрічі стало неможливим після коментарів щодо Мармуру Елгіна.

"Наша позиція зрозуміла: Мармури Елгіна є частиною постійної колекції Британського музею і належить йому. З боку будь-якого британського політика нерозважливо припускати, що це питання є предметом переговорів", - додало джерело в Консервативній партії.

Мармури Елгіна

Неперевершене зібрання шедеврів давньогрецького мистецтва, головним чином скульптур і рельєфів Парфенона Афінського акрополя роботи скульптора Фідія з учнями (438-431 рр. до н.е.), яке доправив до Англії на початку 19 століття лорд Елгін. Нині зберігається в Британському музеї в Лондоні.

Оценка материала:

5.00 / 1
Сунак скасував зустріч із прем'єром Греції через суперечку. BBC розповіло деталі 5.00 5 1
Політика / Світ
30.11.2023 314
Еще материалы раздела «Світ»