<
НОВИНИ ДНЯ: Якою погодою завершиться квітень: синоптикиня дала прогноз   Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Місцями з дощами, але дуже тепло — синоптики розповіли, в яких регіонах очікувати опадів  Грози, дощі, сильний вітер: де 29 квітня в Україні очікується негода  Тепло, хмарність та подекуди грози: прогноз погоди на 29 квітнявсі новини дня
Політика
Європа
30.11.2023 740

У Фінляндії знесуть будівлю російського консульства

Влада фінського міста Турку викупить колишню будівлю російського генконсульства, а потім знесе її. Рішення було одноголосно ухвалено міською радою.

_foto_ros_zmi_afaa58bdcecedc0877ea7777c2182349_650x410_30.11.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Yle.

Відомо, що муніципалітет міста заплатить 1,6 мільйона євро за земельну ділянку площею 3 500 квадратних метрів, на якій у 1974 році було збудовано будинок площею 2 000 квадратних метрів. На його місці зведуть нову будівлю, імовірно - дитячий садок.

Попередньо міські служби повинні очистити ґрунт ділянки, оскільки на початку 1900-х років на цьому місці знаходилися ливарний та цинковий заводи.

Повідомляється, що рішення про купівлю виконуватимуть незалежно від його юридичної сили: влада не чекатиме на розгляд можливих оскаржень.

Погіршення відносин між Росією та Фінляндією

Варто зазначити, що закриття російського консульства в Турку влада Фінляндії анонсувала ще у липні 2023 року. Такі дії стали відповіддю на висилку дев'яти фінських дипломатів з РФ і закриття генконсульства в Санкт-Петербурзі.

Фінське генконсульство доопрацювало до 30 вересня, після чого влада розірвала договір оренди. Його функції передали російському посольству в Гельсінкі, а саму будівлю, яку будували ще для радянської дипмісії, після від'їзду дипломатів ретельно перевірили за участю поліції.

Стосунки РФ та Фінляндії значно погіршились на тлі вступу останньої в блок НАТО. На початку квітня країна офіційно стала членом Північноатлантичного альянсу.

При цьому, до членства офіційні особи Фінляндії планували розглянути присутність військ НАТО на своїй території.

Ще в травні стало відомо, що Гельсінкі домовляються з Вашингтоном про те, щоб дозволити американським військовим перебувати на території країни. Пізніше повідомлялося, що Фінляндія, ймовірно, може дозволити Сполученим Штатам Америки використовувати кілька військових баз.

Оценка материала:

5.00 / 2
У Фінляндії знесуть будівлю російського консульства 5.00 5 2
Політика / Європа
30.11.2023 740
Еще материалы раздела «Європа»