<
НОВИНИ ДНЯ: Україні потрібно поповнити армію новими людьми: Годжес пояснив навіщо  Путін веде Росію до неминучого самознищення: що на це вказує вже зараз  Кожен водій має робити це перед виїздом, інакше – штраф  Салат із курячим філе, омлетними млинцями та огірками: оригінальний рецепт  Графік проведення НМТ у 2024 році. Як проходитиме та що варто знати випускникам  Заморозки повертаються до України: де та коли буде "мінус"  В Україні побільшало мільйонерів: у Раді повідомили деталівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
30.11.2023 385

Як подружити собаку з кішкою вдома

Як зробити, щоб кіт і собака дружили.

03f957b568c943ffb7f8946e63c933f1_30.11.23

Багато людей упевнені, що кішка та собака — закляті вороги. Все через те, що ці тварини мають зовсім різні моделі поведінки — собаки зазвичай енергійніші, порушують встановлену дистанцію, вриваючись в особистий простір кішки. Кішки не завжди розуміють собачу допитливість, їхнє бажання погратися. Пише ТСН. 

Але в багатьох сім'ях ці домашні тварини не лише уживаються, а й навіть стають друзями.

Чому так важливо правильно познайомити кішку з собакою

Зустріч нового хвостика для тварини завжди буде стресом, а стрес може провокувати розвиток багатьох хвороб, аж до облисіння або нетримання сечі. Крім того, пес може вкусити кішку. А кішка, захищаючись, може накинутися на собаку.

Тому правильне знайомство тварин дуже важливе, є питанням здоров'я та безпеки.

Кішки та собаки агресивні одне до одного найчастіше через страх. Причому собаки бояться не менше, ніж коти. Коли собака тягнеться до кота, щоб його обнюхати, кіт інстинктивно або втікає, або захищається. Бачачи таку реакцію, собака засмучується, тобто виникає негативна відповідь. Надалі вже на рівні рефлексів собака, намагаючись захиститися від негативного досвіду, гавкатиме на кота. Звісно, на цьому етапі включаються і мисливські інстинкти: коли потенційна "здобич" втікає або забивається в кут, у собаки виникає інтерес її наздогнати.

Завдання господарів — не дати включитися мисливському інстинкту у собаки стосовно кота. Якщо вихованці не бачитимуть загрозу одне в одному, вони зможуть співіснувати мирно.

Залежно від того, який вихованець з'явився раніше, а також від його віку потрібно і знайомити тварин.

Як подружити дорослу собаку та кошеня

Це один з найпростіших варіантів, тому що кошеня ще не має негативного досвіду спілкування з тваринами, воно відкрите всьому світу, тому може легко дати себе обнюхати собаці, а це один із найважливіших моментів у першому знайомстві.

Як познайомити кошеня з собакою

  • Кошеня до знайомства має освоїтися — тимчасово виділіть йому окреме приміщення у квартирі, куди собака не матиме доступу. В цьому приміщенні розмістіть лоток, миску, спальне місце.
  • Через деякий час кошеня треба помістити в переноску та занести до приміщення, де перебуває собака. Нехай він підійде і понюхає. В разі прояву агресії у собаки посварити її, за спокійної поведінки — заохотити.
  • Якщо обнюхування в переносці пройшло успішно, можна акуратно дати понюхати кошеня собаці з рук. З метою безпеки краще робити це удвох: одна людина тримає в руках кошеня, друга заводить до кімнати собаку, тримаючи її на повідці. В разі гавкоту або різких ривків з боку собаки можна злегка натягувати повідець, віддаючи сувору команду голосом. Якщо собака мирно обнюхав кошеня або спокійно сидить поруч, не забудьте дати заохочення.

Що робити, щоб кошеня та собака подружилися

  • Не залишайте вихованців наодинці без нагляду.
  • Під час годування стежте, щоб кошеня не лізло до собаки в миску.
  • Приділяйте собаці більше уваги, показуйте, що ви його любите.

Як подружити дорослого собаку з дорослим котом або кішкою

Реакція за першого знайомства в такому разі може бути непередбачуваною.

Як познайомити дорослих тварин

  • Виділіть новому вихованцеві окреме приміщення і лише в ньому його випускайте на початку.
  • Знайомте хвостатого "хазяїна" із запахом нового вихованця, підкладаючи його речі на спальне місце або біля миски.
  • Дайте вихованцям обнюхати територію одне одного. Поки ви гуляєте з собакою, дозвольте кішці вийти зі своєї кімнати та походити оселею. Аналогічно, коли немає кішки, дайте собаці зайти до кімнати кішки та все там обнюхати.
  • Розташуйте миски тварин у зоні видимості, але в різних приміщеннях, щоб на початковому етапі був бар'єр у вигляді дверей. Через якийсь час акуратно трохи відчиняйте двері, спостерігаючи за реакцією тварин.
  • Підготуйте  місце для кішки — переноску, коробку, головне, що воно було недоступним для собаки. Обріжте кішці кігті.
  • Перед знайомством розслабте вихованців. Собака має бути ситим, вигуляним, кішку також краще погодувати, погладити, можна дати заспокійливе.
  • На нейтральній території помістіть кішку до переноски, туди, де вона почувається спокійно.
  • Надіньте на собаку повідець, за необхідності й намордник, ласкаво розмовляючи з ним, зайдіть до кімнати з кішкою.
  • Дайте собаці обнюхати переноску з кішкою, заохочуючи спокійну поведінку. За будь-якої агресії злегка натягніть повідець і віддавайте сувору команду голосом. Перша зустріч повинна тривати кілька хвилин.
  • Проводьте зустрічі якомога частіше. Обов'язково заохочуйте собаку за спокійну поведінку. Якщо поведінка тварин нормальна, організуйте зустріч без використання переноски, взявши кішку на руки.
  • В разі хвилювання будь-якого з вихованців закінчуйте зустріч.
  • Обмежуйте доступ собаки до котячої кімнати. Спочатку важливо не дозволяти вихованцям взаємодіяти без вашої участі.

Як правильно подружити дорослу кішку з цуценям

  • Переконайтеся, що кішці є куди сховатися, потрібне місце, де цуценя не зможе її дістати.
  • Виділіть цуценяті окреме приміщення, в якому будуть розташовані всі його речі.
  • Під час першого знайомства притримуйте цуценя, щоб воно своєю активністю не злякало кішку.
  • В разі спроб цуценяти поганятися за кішкою відвертайте його увагу, перемикаючи її на іншу діяльність.

Щоб собака та кішка жили дружно

Їжа, спокійний сон, ігри, погладжування і ласкавий тон — те, що допоможе подружитися тваринам.

  • Їсти тварини мають окремо. Якщо собака бачитиме, як їсть кіт, виникне умовний рефлекс. Тому миску кота можна розташовувати на підвищенні, але водночас тварини мають бачити одне одного.
  • Кішки та собаки найбільше довіряють своєму нюху. Тому якщо є можливість, треба заздалегідь узяти підстилку або іншу річ нового вихованця і покласти її на спальне місце хвостатого. Так ваш улюбленець звикне до запаху новачка ще до знайомства.
  • Поки собака грає з улюбленою іграшкою, можна погратися з котиком. Головна умова, щоб вихованці перебували поряд одне з одним.
  • Коли ви гладите кішку, можна одночасно покликати собаку і давати йому ласощі. Якщо вдасться, теж погладити собаку або почухати за вушком.
  • Тон голосу — найважливіший момент, яким треба регулювати взаємовідносини вихованців. Собака гавкає на кота — реагуємо суворим тоном, мирно нюхає або просто сидить поряд — хвалимо, даємо заохочення і гладимо.

Оценка материала:

5.00 / 2
Як подружити собаку з кішкою вдома 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
30.11.2023 385
Еще материалы раздела «Суспільство»