<
НОВИНИ ДНЯ: Байдена закликали врегулювати використання криптовалюти для обходу санкцій  Чому в Україні заборонені феєрверки та які штрафи за використання  Готуємось до Великодня: як пофарбувати яйця натуральними барвниками  В Україні 30 квiтня вдень до 25° тепла, без опадів  Частина України заллє дощами на Великдень: прогноз погоди на тиждень  Литва і Польща повинні замінувати кордони з РФ і Білоруссю: генерал зробив важливу заяву  Як Україна буде захищати F-16 на аеродромах: відповідь Повітряних силвсі новини дня
Політика
Світ
01.12.2023 303

КНДР відправила Росії близько 2000 контейнерів зі зброєю. Reuters розповіло деталі

Американська розвідка встановила, що російські кораблі із серпня місяця регулярно відвідували північнокорейський порт Расон. КНДР відправила РФ близько 2000 контейнерів зі зброєю.

gettyimages_1128337768_d77316624f3ceaac4c9d7753a04accc1_650x410_01.12.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Особлива економічна зона в КНДР

"Особлива економічна зона Расон, яка колись була північнокорейським експериментом з обмеженого капіталізму, схоже, стала епіцентром зростаючої співпраці ізольованої країни з Росією", - пише видання.

Зазначається, що в останні місяці з'явилися явні ознаки того, що цей регіон "оживився". Вперше з 2018 року тут пришвартовані кораблі, а супутникові знімки вказують на сплеск торгівлі як із порту, так і залізничною лінією в Росію.

Експерт з економіки Північної Кореї в Південнокорейському університеті Чон Инлі повідомив, що після початку співробітництва КНДР із РФ на тлі війни в Україні Росія може спрямувати більше туристів до Північної Кореї.

Військові поставки в РФ

За даними американських і південнокорейських чиновників, а також звітами західних дослідників із посиланням на супутникові знімки, із серпня порт Расона відвідували російські кораблі, пов'язані з військовою логістичною системою.

Ці кораблі підозрюють у військових поставках із Північної Кореї в Росію. З порту Расон Північна Корея відправила в Росію близько 2000 контейнерів, які, імовірно, перевозять артилерійські снаряди і, можливо, ракети малої дальності.

З кінця 2022 року активність була помічена навколо станції Туманган у Расоні, яка має залізничне сполучення з Росією. Ще більше вагонів було помічено після того, як міністр оборони Росії Сергій Шойгу відвідав Пхеньян у липні.

Співпраця КНДР та Росії

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Кремль неодноразово звертався до Північної Кореї з проханням надати снаряди. Через деякий час КНДР відправила до Росії понад 1 мільйон артилерійських снарядів. Постачання почалося ще у серпні поточного року.

Зазначимо, що, за словами представника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрія Юсова, КНДР не зможе постійно постачати Росію у війні проти нашої країни.

Представник Держдепартаменту Метью Міллер заявив, що Сполучені Штати висловлюють стурбованість військовим співробітництвом Росії та Північної Кореї.

Оценка материала:

5.00 / 2
КНДР відправила Росії близько 2000 контейнерів зі зброєю. Reuters розповіло деталі 5.00 5 2
Політика / Світ
01.12.2023 303
Еще материалы раздела «Світ»