<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
02.12.2023 1963

Марс очима астронавтів: апарат NASA вперше зафіксував панорамний краєвид Червоної планети

Нові зображення, які фіксують прозорі шари хмар і пилу, допоможуть вченим краще зрозуміти атмосферу Марса.

1148d76c300c48fbe648f7338474fa39_02.12.23

Орбітальний апарат NASA Mars Odyssey вперше в історії зафіксував панорамні види Марса, які демонструють вигнутий горизонт і шари атмосфери. Цей краєвид схожий на те, як бачать астронавти Землю з Міжнародної космічної станції. Пише ТСН. 

Про це повідомили на сайті американського аерокосмічного агентства (NASA).

Апарат Mars Odyssey, що перебував на орбіті понад 22 роки, зробив серію знімків ще у травні, коли перебував на висоті 400 кілометрів від поверхні Червоної планети. Науковці поєднали десять знімків, щоб створити панорамне зображення горизонту Марса і його супутника Фобоса.

“Ці нові зображення, які фіксують прозорі шари хмар і пилу, допоможуть вченим краще зрозуміти атмосферу Марса”, – повідомили в NASA.

Інженерам Лабораторії реактивного руху NASA та компанії Lockheed Martin Space, які створили Odyssey, довелося маневрувати космічним апаратом, щоб зафіксувати ці види.

“Якби ви були астронавтом, перше, що впало б у вічі, – це всі ці гарні кратери, які, звісно, мають зовсім інший вигляд, ніж те, що б ви побачили на Землі. Але друге, що ви побачите, оскільки ви дивитеся на планету під кутом, це структура цих прекрасних хмар”, – прокоментувала зображення заступниця наукового керівника проєкту Odyssey Лаура Кербер.

Вона зауважила, що на Марсі існують хмари, які складаються з крижаних кристалів вуглекислоти, води та хмари пилу.

“Оскільки Mars Odyssey має камеру теплового бачення, вона дійсно може визначити різницю між різними видами хмар”, – наголосила науковиця.

Нагадаємо, завдяки поєднанню зображень, отриманих марсоходом аерокосмічного агентства NASA Curiosity, скануванню осадових порід під Мексиканською затокою на Землі та комп’ютерному моделюванню геологи ідентифікували стародавні розмиті залишки річок у низці кратерів на Марсі.

Оценка материала:

5.00 / 4
Марс очима астронавтів: апарат NASA вперше зафіксував панорамний краєвид Червоної планети 5.00 5 4
Життя та Стиль / Суспільство
02.12.2023 1963
Еще материалы раздела «Суспільство»