<
НОВИНИ ДНЯ: Україна тисне на Байдена, щоб отримати дозвіл бити по РФ: що кажуть в Білому домі  Як приготувати відбивні з ідеальним щільним кляром  ЗСУ атакували секретну військову базу РФ у горах Криму: що про це відомо  В Україні 16 травня переважно без опадів, вдень до +18°  В Києві стане тепліше: прогноз на 16 травня  Натяк на потепління: як зміниться погода в Україні 16 травня  Спочатку — дощі: в Україні прогнозують потепління до +22 градусіввсі новини дня
Політика
Світ
05.12.2023 1102

Допомога США відкладається: дипломат вказав, до якого часу ЗСУ вистачить зброї

За словами Чалого, щонайменше до літа наступного року Збройні Сили будуть забезпечені зброєю.

39a3eb6340227d60438f28f82db3d720_05.12.23

Попри те, що схвалення Конгресом США допомоги Україні на 2024 рік відкладається, щонайменше до літа ЗСУ будуть забезпечені зброєю. Пише ТСН. 

Про це заявив дипломат, надзвичайний і повноважний посол України у США (2015-2019) Валерій Чалий в ефірі телемарафону.

"Хочу трошки заспокоїти, якщо проаналізувати інформацію, то в мене є повна впевненість, що наші Збройні Сили до літа наступного року будуть забезпечені зброєю. В яких обсягах і яких видів – це буде питання. Але гроші на це будуть", – переконаний дипломат.

Чалий нагадав, що Байден запросив у Конгресу США $61 млрд на допомогу Україні. Експерт не виключає, що сума може бути зменшеною.

"У запиті на 61 млрд доларів є фактично план допомоги Україні на наступний рік. І в цьому сенсі важливий саме цей план. Я думаю, що Білий дім наполягатиме на пакетному голосуванні. Фінансування може бути зменшено. Але нам не варто гадати – буде зменшено чи не буде. Це важливо для нас, але є Німеччина і 8 млрд, є Нідерланди, є Європейський Союз. Нам треба шукати певні шляхи для того, щоб захищатися", – каже колишній посол у Штатах.

Чалий певен, що американська допомога повністю не припинеться.

"Вони можуть перенести голосування (щодо виділення допомоги Україні. – Ред.) на січень. Це погано, бо може не бути цієї привязки до моменту Україна, Ізраїль... Буде інша ситуація, вже вийдуть кандидати на праймеріз, і американцям буде не до України. Тому будемо сподіватися, що у грудні закриється це голосування. Але при цьому нам своє робить. Нам треба виробляти своє озброєння", – підсумував дипломат.

Нагадаємо, 16 листопада президент США Джо Байден підписав закон про тимчасовий бюджет, який не передбачає допомоги Україні.

Пізніше пані посол України в США Оксана Маркарова запевнила, що підписання президентом США Джо Байденом Тимчасової бюджетної резолюції без допомоги для України не є “зрадою”.

ТСН.ua розбирався, чому Україна ризикує опинитися без допомоги США й як достукатися до Конгресу.

Оценка материала:

5.00 / 2
Допомога США відкладається: дипломат вказав, до якого часу ЗСУ вистачить зброї 5.00 5 2
Політика / Світ
05.12.2023 1102
Еще материалы раздела «Світ»