<
НОВИНИ ДНЯ: Навіщо Китаю заморожування російсько-української війни: політолог звернув увагу на цікавий момент  Макрон радить французам не обирати до парламенту ультралівих та ультраправих, - AP  Шольц про ідею Путіна щодо "перемир'я": ті, хто вірять, явно передивилися Russia Today  Червень в Україні завершиться спекою, - прогноз  Спека до +31: Гідрометцентр розповів про погоду на Київщині 28 червня  Коли наступить перемога у війні: українці назвали терміни та умови  Температура підвищується: де 28 червня в Україні буде найспекотнішевсі новини дня
Політика
Світ
05.12.2023 410

США розгорнуть нові ракети наземного базування в Індо-Тихоокеанському регіоні

Сполучені Штати Америки планують розгорнути ракети середньої дальності наземного базування в Індо-Тихоокеанському регіоні у 2024 році для посилення стримування Китаю.

3_d4ae8fe51b461b7bc570c6ac68233f3a_650x410_05.12.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на речника Тихоокеанського командування сухопутних військ США Роба Філліпса, якого цитує Nikkei.

Як розповів Філліпс, серед ракет середньої дальності наземного базування розглядаються:

  • наземні версії "Стандартної ракети-6" (SM-6);
  • крилаті ракети "Томагавк".

Це буде першим розгортанням після завершення терміну дії договору про ліквідацію ракет середньої й малої дальності у 2019 році. Договір забороняв країнам розробляти й володіти ракетами наземного базування дальністю від 500 км до 5500 км.

Китай продовжував розширювати свій арсенал тоді, коли США були пов'язані вищезгаданим договором. Згідно з оцінками Пентагону, Пекін володіє 1500 ракетами з радіусом дії від 1000 км до 5500 км.

Як пояснив старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир Анкіт Панда, США відправлять ракетні підрозділи середньої дальності в першу чергу на американську територію на Гуамі. Також Штати шукатимуть можливості для більш оперативного розгортання у союзників в разі непередбачених обставин.

"Гуам став стратегічно важливим місцем для військових операцій США в західній частині Тихого океану і знаходиться за 4000 км від материкового Китаю. Ракетні підрозділи середньої дальності можуть бути швидко перекинуті з острова до азійських союзників у відповідь на надзвичайні ситуації", - додає видання.

Тим часом Японія та Філіппіни неохоче приймають до себе нові американські сили й засоби через побоювання стати мішенню для китайських військових у разі загострення ситуації. Як відзначила в січні прессекретар Білого дому Карін Жан-П'єр, розгортання нових ракет наземного базування в Японії не планується. Президент Філіппін також наголосив на тому, що США не планують використовувати військові бази в його країні для ударних операцій проти Китаю.

"Вашингтон має намір просувати розгортання ракет наземного базування, щоб служити стримуючим фактором проти військових дій Китаю. Мобільні й маневрені ракетні підрозділи мають більше шансів уникнути виявлення й ударів противника, ніж кораблі або літаки. Вони також не потребують злітно-посадкових смуг або портів, що забезпечує більшу гнучкість", - додає видання.

Посилення безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні

В кінці липня цього року стало відомо про те, що США та Австралія планують посилити співпрацю в Індо-Тихоокеанському регіоні і відкрити спільний розвідувальний центр.

Вже в серпні Японія, США, Австралія та Філіппіни провели спільні військово-морські навчання у Південнокитайському морі. Головною метою навчань назвали зміцнення співпраці між чотирма країнами з метою реалізації вільного та відкритого Індо-Тихоокеанського регіону.

Оценка материала:

5.00 / 1
США розгорнуть нові ракети наземного базування в Індо-Тихоокеанському регіоні 5.00 5 1
Політика / Світ
05.12.2023 410
Еще материалы раздела «Світ»