<
НОВИНИ ДНЯ: Чому в Україні заборонені феєрверки та які штрафи за використання  Новий закон про мобілізацію: хто, де та як вручатиме повістки з 18 травня  Не тільки паска та яйця: що готували та як святкували Великдень наші предки  Вчені нарешті розгадали таємницю Бермудського трикутника  В уряді Німеччини прокоментували вбивство українських військових росіянином  Україна готує комплекс заходів для захисту F-16 на аеродромах – Євлаш  Готуємось до Великодня: як пофарбувати яйця натуральними барвникамивсі новини дня
Політика
Україна
07.12.2023 11968

Мобілізація в Україні: в Раді вже підготували нововведення – що відомо

В Україні на порозі – комплексні зміни в законодавстві, в Раді вже розробляються законопроєкти, які мають стабілізувати ситуацію з мобілізацією.

241768442171ee837aeee48752441772_07.12.23

Дозволи на перевірку документів просто на вулиці, поквартирний обхід і відсутність демобілізації. В Україні все гостріше постає питання про мобілізацію: з одного боку – хлопці, які майже два роки без відпочинку, з іншого – брак кадрів.

Але у Верховній Раді обіцяють виправити ситуацію і вже підготували низку нововведень. Депутати розробляють законопроєкти, які мають стабілізувати ситуацію з мобілізацією. Про що відомо наразі – в ексклюзиві Вікторії Гнатюк для TSN.UA.

Мітинги дружин військових

Жінки в різних областях вже навіть виходили на мітинги. Дружини військових, які ще від початку повномасштабної війни пішли на фронт і досі не були вдома, почали бойкотувати і ставити логічні запитання владі: коли, зрештою, буде демобілізація?

Де і як мобілізацію посилили?

І поки в одних містах порушувалися ці питання, в інших мобілізацію, навпаки, посилювали. Закарпаття, Львівщина та Запоріжжя дозволили представникам ТЦК перевіряти документи у зобов’язаних просто на вулиці, хоча робити це раніше могли лише поліцейські. Ба більше, вже за кілька днів після цього рішення Запоріжжя ухвалило наступне, не менш гучне: військкомів, муніципалів і поліцейських об’єднали у 21 групу, аби ті робили поквартирний обхід військовозобов’язаних.

Скандали з ТЦК

Напередодні Мережа кипіла скандальними відео із заламуванням рук чоловікам у різних куточках України. Очевидці стверджували, що на кадрах – представники ТЦК, які крадуть чоловіків просто посеред вулиць.

Епіцентр скандалів

До слова, епіцентром таких скандалів чомусь була Львівщина. Там такі відео спливали чи не щодня.

Брак фахівців в армії

Такі відео, звісно, жахають, але нікуди не дівається і питання про брак кадрів. Гостру нестачу людей називають однією з головних причин того, чому ЗСУ поки що не можуть переламити перебіг війни.

Рекрутингові компанії сприятимуть мобілізації

У Збройних силах потрібні люди абсолютно різних професій, зокрема цивільних. Тобто це не означає, якщо людина потрапляє в армію – стає штурмовиком. Ще одна аксіома, яку давно час усвідомити. Щоб налагодити цей процес, в Україні хочуть залучити до мобілізації рекрутингові компанії, а це означає, що чоловіки зможуть самі обрати, ким хочуть бути, а держава має гарантувати, що вони потраплять на цю посаду. От простий приклад: потрібен слюсар чи ремонтник, аби полагодити ту ж саму техніку, отже, і набирати будуть людей з відповідними навичками. Як це відбуватиметься, в інтерв’ю The Guardian пояснював і секретар РНБО Олексій Данілов:  "Мобілізація стане гнучкішою, будуть оголошені ті спеціальності, які потрібні, і люди зголошуватимуться на конкретну посаду. Наприклад, їм потрібні зварювальники або слюсарі і так далі".

Що це дає українцям?

До слова, вже понад дві тисячі чоловіків рекрутували до лав ЗСУ в такий спосіб. Самі фахівці, які цим займаються, кажуть, це реальна можливість знайти професіоналів, які будуть корисними армії не лише на передовій. І це реальна можливість мобілізувати людину з користю, а не просто для позначки, аби закрити штатний розпис.

Що комплексним змінам у підходах до мобілізації бути, говорив і президент Володимир Зеленський.

Про які зміни вже відомо?

Тож у Раді вже працює парламентська робоча група, до якої входять представники всіх фракцій і груп, які розробляють зміни в українському законодавстві. Паралельно депутати радяться з найвищим військовим керівництвом. В ефірі телемарафону "Єдині новини" перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк анонсував частину нововведень. Отож, планують врешті дати оплачувану відпустку на 90 днів для хлопців, які повернулися з полону, встановити право на звільнення з військової служби осіб без громадянства чи іноземців та осіб, які мають інвалідність першої, другої групи. Також планують впровадити право на звільнення з військової служби або демобілізацію жінок-курсанток, які достроково розірвали контракт. Законопроєкт також передбачає врегулювання права на відстрочку від мобілізації педагогів, викладачів вищих навчальних закладів і студентів.

А в коментарі "Українському Радіо" секретар РНБО Данілов заявляв, що найближчим часом будуть демобілізовані й військовослужбовці строкової служби, термін служби яких завершився.

"Що стосується мобілізації людей, які проходили строкову службу, то президент попросив, і військові погодилися, що найближчим часом ці люди будуть демобілізовані. Цей процес відбудеться, і ми розуміємо, скільки їх", – сказав Данілов.

Зміни у призовному віці

А напередодні голова фракції "Слуга народу" у Верховній Ради Давид Арахамія заявляв, що зміни торкнуться і призовного віку. Адже зараз мобілізувати до армії можуть від 27 до 60 років, а до 27 хлопці й дівчата можуть піти на фронт лише з власної волі.

Нагадаємо, Міністерство оборони продовжує проєкт з рекрутингу до ЗСУ: підписано угоду з Work.ua.

Оценка материала:

5.00 / 5
Мобілізація в Україні: в Раді вже підготували нововведення – що відомо 5.00 5 5
Політика / Україна
07.12.2023 11968
Еще материалы раздела «Україна»