<
НОВИНИ ДНЯ: Україна тисне на Байдена, щоб отримати дозвіл бити по РФ: що кажуть в Білому домі  Як приготувати відбивні з ідеальним щільним кляром  ЗСУ атакували секретну військову базу РФ у горах Криму: що про це відомо  В Україні 16 травня переважно без опадів, вдень до +18°  В Києві стане тепліше: прогноз на 16 травня  Натяк на потепління: як зміниться погода в Україні 16 травня  Спочатку — дощі: в Україні прогнозують потепління до +22 градусіввсі новини дня
Політика
Світ
10.12.2023 341

Експерт оцінив, чи можлива велика війна між Венесуелою та Гаяною

Велика війна між Венесуелою та Гаяною малоймовірна. Конфлікт, ймовірно, завершиться суперечками в інтернеті.

Про це в коментарі РБК-Україна розповів аналітик Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

"Я думаю, що зараз все залежить від рішення Мадуро (президент Венесуели, - ред.). Раціонально аналізуючи ситуацію, я вважаю, що війна є малоймовірною. Вона пов'язана з величезними ризиками, насамперед Венесуели, які Мадуро не потягне", - вважає Куса.

Експерт пояснив, що регіон Ессекібо, який анексувала Венесуела, - малозаселений, а кордон між країнами дуже умовний. Вказана територія - це важкопрохідні джунглі, де немає жодної транспортної інфраструктури, там живуть здебільшого корінні народи, які більше споріднені з Венесуелою.

"І в принципі, ефективний контроль цієї території - це дуже абстрактна річ, тобто заходити туди великими арміями - у цьому не бачу суттєвого сенсу", - зазначив аналітик.

Куса вважає, що найімовірніше - все закінчить суперечками в інтернеті. На думку експерта, президент Венесуели Мадуро оголосить про "велику перемогу" в історичній суперечці. Це дозволить зібрати електорат перед виборами наступного року, які пообіцяли провести Сполученим Штатам за результатами домовленостей з опозицією кілька місяців тому.

"Мені здається, що вся суть того, що робить Мадуро, якщо відкинути будь-які суб'єктивні чинники, зводиться до того, щоб мобілізувати електорат перед виборами наступного року і, можливо, чинити тиск на США та Гаяну для того, щоб вибити для себе можливість розробки нафтових родовищ на спірному шельфі. Це реальніша мета", - додав Куса.

Що передувало

Нагадаємо, раніше президент Венесуели Ніколас Мадуро розпочав процес анексії Ессекібо - регіон сусідньої Гаяни, де виявили нафту та газ. Він становить дві третини території країни.

Для цього венесуельський президент вирішив провести референдум у країні. Після цього між Венесуелою та Гаяною почали допускати війну.

Мадуро підписав низку указів про анексію частини території Гаяни, а також ухвалив "нову" карту країни з регіоном Ессекібо.

Оценка материала:

5.00 / 1
Експерт оцінив, чи можлива велика війна між Венесуелою та Гаяною 5.00 5 1
Політика / Світ
10.12.2023 341
Еще материалы раздела «Світ»