<
НОВИНИ ДНЯ: Демобілізації не буде: нардеп розкрив, чому парламент "поховав" цю ідею і до чого тут Сирський  Сунак звинуватив Путіна в безрозсудній ядерній ескалації часів Карибської кризи  Україна має шанс стати потужною і всадити Путіна за стіл переговорів, - Нуланд  Полуничний мус: швидкий сезонний рецепт  Оренда квартири у Німеччині: як оплачується житло для українських біженців  Де візьмуть гроші для підвищення виплат військовим: у Верховній Раді пояснили   Кадрові зміни у вищому керівництві РФ: Путін подав сигнал Україні та Заходу – що він означаєвсі новини дня
Політика
Україна
16.12.2023 370

Кулеба про вето Орбана на допомогу Україні: "Гроші все одно будуть"

Фінансова і макрофінансова підтримка з боку Європейського Союзу триватиме.

203475923eb0833ea53efbe763d4fdf4_16.12.23

Європейський Союз підтримуватиме фінансово Україну, незважаючи на те, що Угорщина заблокувала пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро.

Про це сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в етері "Сніданок з 1+1". Пише ТСН. 

"Це означає, що гроші все одно будуть, не повинно бути жодних сумнівів. Фінансова і макрофінансова підтримка з боку Європейського Союзу триватиме. Питання тільки в одному - чи це буде консенсусна програма, яку затвердять всі держави-члени Європейського Союзу, і Угорщина в тому числі буде туди вкладати свою частку, чи це буде програма, затверджена окремо без Угорщини. Оскільки для ЄС завжди єдність є ключовою ціллю, бо єдність - це джерело їхньої сили, вони до останнього будуть намагатися запустити програму консенсусу. Але якщо все таки Віктор Орбан упреться в це питання, то є 100% розуміння, як запустити цю програму без консенсусу. Ті держави, які готові вкладати гроші, створять коаліцію, і будуть через механізми ЄС їх давати Україні. Це не затягнеться, умовно кажучи, до літа наступного року. Це буде на початку року", - пояснив він.

Міністр також уточнив, що йдеться про ті самі 50 млрд євро.

"Сама сума залишається принаймні на зараз незмінною", - сказав він.

Нагадаємо:

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на пакет допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро після того, як раніше утримався під час ухвалення рішення щодо переговорів про вступ України до ЄС.

"Підсумки нічної зміни: вето на додаткові гроші для України, вето на перегляд MFF. Ми повернемося до цього питання наступного року після належної підготовки", – написав Орбан у соціальній мережі X.

Інші 26 лідерів ЄС погодилися повернутися до дебатів на новій зустрічі на початку наступного року, щоб спробувати укласти угоду про вкрай необхідну підтримку Києва.

Європейська рада 14 грудня вирішила розпочати переговори про вступ України і Молдови до Європейського союзу, а також надала Грузії статус кандидата в члени ЄС. Орбана, який також виступав проти початку переговорів, не було під час голосування з приводу цього питання.

Оценка материала:

5.00 / 1
Кулеба про вето Орбана на допомогу Україні: "Гроші все одно будуть" 5.00 5 1
Політика / Україна
16.12.2023 370
Еще материалы раздела «Україна»