<
НОВИНИ ДНЯ: "Стратегічно необґрунтований крок": дипломат Брайза про критику Білого дому щодо ударів по НПЗ в РФ  Глава Rheinmetall закликав Німеччину до збільшення військових витрат  Рубані котлети з індички: швидкий рецепт  Скільки витрачати на великодній стіл: українці дали відповідь  Дощі та тепло на Великдень: прогноз погоди в Україні на 5 травня  На саміті миру у Швейцарії розроблятимуть спільну позицію щодо початку переговорів з РФ – ОП  Дефіциту ATACMS не буде: чи це правда і скільки таких ракет є у СШАвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
16.12.2023 291

Війна в Україні: стало відомо, скільки населення виїхало за кордон

На цей момент 50-60% біженців планують повернутися до України.

4496bc48fc23131fec09ea3fe9858e6f_16.12.23

Через війну, за даними управління верховного комісара ООН у справах біженців, зараз за кордоном перебувають приблизно 6,3 мільйона наших громадян.

Про це розповів заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ Олександр Гладун ТСН.ua.

Він каже, що виїзд наших громадян за кордон призвів до дуже великого скорочення чисельності населення в Україні.

"Причому десь 4,2 мільйона українців – це ті, які перебувають у країнах ЄС. Приблизно 1,3 мільйона – в Росії або Білорусі. А ще десь 400 тисяч – це люди, які виїхали за межі Європи до інших країн. Така ось невтішна картина", – додає він.

Чи повернуться біженці до України

Водночас до України повернуться далеко не всі. А яким буде відсоток повернень, зараз спрогнозувати неможливо.

"Поясню чому. Зараз багато соціологічних центрів і фірм проводять обстеження наших мігрантів щодо повернення. Всі обстеження проходять за різною методологією, але зазвичай опитують людей у телефонному режимі. Зрозуміло, що опитування проводяться вибірково за наявних номерів абонентів. Тобто казати, що вибірка в цих дослідженнях репрезентована, навряд чи можна", – додав він.

Попри це, за даними цих обстежень, на цей момент 50-60% біженців планують повернутися до України.

Нагадаємо, демографічна ситуація може значно погіршитися в Україні після закінчення війни. Серед можливих загроз – скорочення вікової групи дітей до 14 років, різниця у співвідношенні жінок і чоловіків.

Оценка материала:

5.00 / 1
Війна в Україні: стало відомо, скільки населення виїхало за кордон 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
16.12.2023 291
Еще материалы раздела «Суспільство»