<
НОВИНИ ДНЯ: Розпочинається найцікавіше: Кримському мосту невдовзі настане кінець  На Волині знайшли історичну пам’ятку часів Київської Русі  В Украине в понедельник, 6 мая, ожидается облачная погода. Местами возможны кратковременные дожди  В Україні потеплішає, але будуть грози: прогноз на початок тижня  Погода змінюється: в Україну йдуть дощі та грози  Фінансовий гороскоп на тиждень: на кого зі знаків зодіаку чекає прибуток 6 – 12 травня  В Україні тиждень почнеться з дощів, удень до +25°всі новини дня
Політика
Україна
17.12.2023 597

ГУР про плани РФ захопити кілька великих міст до кінця 2026 року: не вистачить сил

Російські окупанти продовжать спроби захоплення нових українських територій у перспективі. При цьому, за оцінками Головного управління розвідки Міноборони України, країні-агресору не вдасться втілити в життя плани взяття контролю над великими містами.

__rosiyskiy_soldat_gettyimages_1239530571_daafe89d7de23a7253f5dcd6922aa111_650x410_17.12.23

Про це у коментарі РБК-Україна розповів представник ГУР Андрій Черняк.

У військовій розвідці звернули увагу, що противник і до цього мав плани щодо захоплення міст України. Інтервенти намагатимуться окупувати нові, якщо з'явиться така можливість.

"Втім, за нашими оцінками, у них не вистачить сил окупувати наші міста. Людський ресурс - це одне, але для окупації та утримання потрібно набагато більше, ніж мобілізовані недосвідчені військові", - розповів він.

Черняк зазначив, що Кремль озвучував свої грандіозні цілі кілька років, при цьому жодної з них не було досягнуто.

В цей час для російського керівництва ситуація патова, оскільки Москва оголосила про "входження" окупованих територій України до складу РФ, хоча де-факто це не так. У спробі чогось досягти росіяни продовжать жертвувати людським ресурсом.

"Так, у Москві не рахують людей, але там рахують гроші. Фінансових ресурсів на війну у них вистачить до 2025 року. А далі побачимо", - наголосив представник ГУР.

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко у розмові з РБК-Україна погоджується, що хоча якийсь план щодо військової кампанії до кінця 2026 року і може лежати на столі у російського диктатора Володимира Путіна, його реалізація - зовсім інша справа.

Так експерт висловився про представлену раніше доповідь Німецького товариства зовнішньої політики (GDAP) про те, що Росія буде готова до війни з НАТО вже через 6 років. Так, згідно з документом, щорічно РФ може готувати по 280 тисяч солдатів.

"Це все лягає у загальну канву, можливо, німецька розвідка отримала дані про подібні плани. Але це лише плани. У них був план встановлення контролю над Києвом та Україною в 2022 році. Він не був реалізований. Взагалі плани можуть різні, питання в тому, чи вийде їх реалізувати", - зазначив Мусієнко.

Щодо захоплення російськими окупантами таких міст, як Харків, Запоріжжя та Дніпро - що зазначено у матеріалі BILD про середньостроковий російський план на війну з Україною аж до кінця 2026 року - то експерт висловив серйозні сумніви.

Що писав BILD про військовий план РФ до кінця 202-го

Йдеться про публікацію аналітика BILD Юліана Рьопке з посиланням на джерела у німецькій розвідці, в якому представлено план РФ ведення військової кампанії проти України на кілька років. Відповідно до цього плану:

  • до кінця 2024 року окупанти хочуть повністю захопити Донецьку та Луганську області, а також вийти на річку Оскол у Харківській області (тобто просунутися по Лимано-Куп'янській осі)
  • до кінця 2026 року взяти під контроль великі території на сході, захопивши Запоріжжя, Дніпро та Харків
  • на півдні росіяни мають намір утримувати оборону по Дніпру, не наступаючи на Херсон чи Одесу
  • Усі східні території лівіше за Дніпро росіяни хочуть окупувати протягом 36 місяців
  • РФ готова щороку втрачати до 100 тисяч військових під час війни проти України.

Раніше представник ГУР Андрій Черняк розповів РБК-Україна, що влада РФ хоче продовжувати війну весь 2024 рік. Для цього вони активно перебудовують економіку.

Також додамо, що військовий експерт Олександр Мусієнко у коментарі виданню оцінив шанси РФ готувати масштабний наступ.

Оценка материала:

5.00 / 1
ГУР про плани РФ захопити кілька великих міст до кінця 2026 року: не вистачить сил 5.00 5 1
Політика / Україна
17.12.2023 597
Еще материалы раздела «Україна»