<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп виношує “мирний план” для України: що про нього відомо — The Telergaph  В Украине в понедельник, 6 мая, ожидается облачная погода. Местами возможны кратковременные дожди  Як визначатимуть придатність до служби в армії: у Міноборони роз’яснили критерії для ВЛК  Замініть всього лише один інгредієнт – і звичний салат "Мімоза" заграє новими фарбами  В Україні потеплішає, але будуть грози: прогноз на початок тижня  Найбільше падіння за 65 років: ціни на какао різко обвалились  Чи готова Франція до інтенсивної війни: генерал розкритикував президента Макронавсі новини дня
Політика
Світ
17.12.2023 1120

Зник з мільярдами євро: топ-менеджер, який втік з Німеччини, працював на РФ, - WSJ

Топ-менеджер платіжної компанії Wirecard Ян Марсалек виявився, на думку західних спецслужб, агентом російської розвідки.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Wall Street Journal.

2020 року німецька платіжна компанія Wirecard оголосила про банкрутство. З'ясувалося, що з її рахунків зникло 1,9 мільярда євро. Тоді ж зник і Марсалек. Він приватним літаком відлетів з Австрії до Білорусі, а потім до Росії, де зараз живе під іншим ім'ям і під захистом ФСБ.

Марсалек використав компанію для незаконної допомоги Головному управлінню Генштабу РФ і Службі зовнішньої розвідки Росії переводити гроші для фінансування секретних операцій по всьому світу. Марсалека звинувачують також у допомозі ПВК "Вагнер".

Банкрутство Wirecard стало одним із найгучніших економічних скандалів в історії Німеччини за останні 80 років. Тодішній канцлер Німеччини Ангела Меркель та її тодішній заступник та голова Мінфіну - Олаф Шольц проходили як свідки в рамках парламентського розслідування цієї справи та давали свідчення.

Глава Wirecard перебуває у в'язниці у Німеччині, але Марсалеку вдалося втекти з країни. Пізніше з'ясувалося, що йому допомогли спецслужби. Німецька юстиція вимагає видачі Марсалека, а Росія відмовляє.

Діяльність Марсалека

Раніше ми писали, що Марсалека підозрюють у шпигунстві за Британією . Він допомагав спецслужбам Росії.

Також ми повідомляли, що за інформацією німецького джерела, Марсалек міг співпрацювати з екс-главаром ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним.

Оценка материала:

5.00 / 2
Зник з мільярдами євро: топ-менеджер, який втік з Німеччини, працював на РФ, - WSJ 5.00 5 2
Політика / Світ
17.12.2023 1120
Еще материалы раздела «Світ»