НОВИНИ ДНЯ: Байден і Зеленський анонсували ще одну зустріч за кілька тижнів  Загарбники не встигнуть добудувати захисні споруди для Керченського мосту цього року — Плетенчук  Синоптики дали прогноз на п'ятницю і попередили про небезпеку  В Україні 25 вересня без опадів, вдень до +28°  На заході дощі з грозами: прогноз погоди на 25 вересня в Україні  В Україні з середи посилиться вітер, це може погіршити ситуацію з пожежами - синоптики  На заході туман, а в Криму - невеликий дощ: прогноз погоди на 24 вереснявсі новини дня
Політика
Світ
21.12.2023 477

До списку спонсорів війни внесли другу найбільшу будівельну держкомпанію Китаю

До списку міжнародних спонсорів війни внесли китайську державну будівельну компанію China Railway Construction Corporation (CRCC), яка продовжує вести роботи в країні-агресорі Росії.

1_1_f6moh4da8aarrli_d48185478b7244371655c0e4c59e33ff_650x410_21.12.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК).

В Агентстві зауважують, що триваючий бізнес CRCC на території РФ, де вона будує метро, мости й автомагістралі, і стало підставою для внесення компанії в такий список.

"Залізнично-будівельна корпорація CRCC - друга найбільша державна будівельна компанія у Китайській Народній Республіці. Вона займається будівництвом залізничної інфраструктури в Китаї, зокрема автомагістралей, тунелів, мостів, швидкісних шосе, аеропортів, портів тощо", - розповіли в НАЗК.

Також уточнюється, що CRCC працює у Росії вже 6 років. Корпорація знаходиться під контролем групи China Railway Construction Group, яка повністю підпорядкована Комітету з контролю та управління державним майном КНР (SASAC).

Плани щодо будівництва підводного тунелю в Крим

В Агентстві серед інших прикладів проектів і робіт китайської компанії в РФ, а також участі в імпортно-експортних операціях звернули увагу на дані ЗМІ про те, що наприкінці жовтня російське та китайське керівництво таємно обговорило плани будівництва підводного тунелю, який має з'єднати країну-агресора із тимчасово окупованим українським Кримом.

"Підрядником будівництва тунелю під Керченською протокою стане компанія CRCC", - йдеться у публікації.

Підтримка "військової машини" РФ

У НАЗК додали, що CRCC забезпечує технологічні спроможності РФ, продовжує активно підтримувати її економіку і, відповідно, спонсорувати широкомасштабну військову агресію проти України.

Представництва CRCC у Росії

Китайська корпорація CRCC представлена в РФ такими дочірніми компаніями:

  • ТОВ "16-ое Управление Сиарсиси",
  • ТОВ "Сиарсиси Рус", має договірні відносини з підсанкційною компанією АТ "РЖД Логистика", АТ "Судостроительный завод им. Октябрьской Революции";
  • ТОВ "Специализированный застройщик "ТПУ "Мичуринский проспект",
  • ТОВ "Сильвер Сити Констракшн",
  • ТОВ "19 Бюро Сиарсис Рус",
  • ТОВ "Сиарсиси Гавань Рус".

Що передувало

Раніше в листопаді в публікації The Washington Post зазначалося, що російські та китайські бізнесмени, пов'язані з урядом, обговорюють будівництво підводного тунелю, що з'єднує РФ з окупованим Кримським півостровом.

За даними преси, Китайська залізнична будівельна корпорація CRCC "готова забезпечити будівництво залізничних та дорожніх об'єктів будь-якої складності у Кримському регіоні".

При цьому у Військово-морських силах України зазначили, що Росія навряд чи зможе приховати таке будівництво. Водночас у ВМС засумнівалися у життєздатності такого плану.

Додамо, що наприкінці вересня у Китаї зробили заяву через інформацію про будівництво підводного тунелю в окупованому Криму. Спікер МЗС КНР Ван Веньбінь назвав повідомлення про це "позбавленим підстав".

Оценка материала:

5.00 / 1
До списку спонсорів війни внесли другу найбільшу будівельну держкомпанію Китаю 5.00 5 1
Політика / Світ
21.12.2023 477
Еще материалы раздела «Світ»