НОВИНИ ДНЯ: Байден і Зеленський анонсували ще одну зустріч за кілька тижнів  Загарбники не встигнуть добудувати захисні споруди для Керченського мосту цього року — Плетенчук  Синоптики дали прогноз на п'ятницю і попередили про небезпеку  В Україні 25 вересня без опадів, вдень до +28°  На заході дощі з грозами: прогноз погоди на 25 вересня в Україні  В Україні з середи посилиться вітер, це може погіршити ситуацію з пожежами - синоптики  На заході туман, а в Криму - невеликий дощ: прогноз погоди на 24 вереснявсі новини дня
Політика
Європа
22.12.2023 410

Орбан відмовився назвати війною вторгнення Росії в Україну та використав терміни Путіна

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відмовився називати "війною" повномасштабне вторгнення Росії в Україну, яке спричинило сотні тисяч жертв.

_orban_gettyimages_1320502910_e4da2dcb603401cb47a230a3836c6a24_650x410_22.12.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

"Це військова операція", - заявив Орбан журналістам на щорічній прес-конференції у Будапешті, використовуючи термінологію президента Росії Володимира Путіна.

За його словами, між двома країнами не було оголошення війни. "Коли Росія оголосить війну, тоді буде війна", - сказав він.

"Ми маємо бути щасливими, що не буде оголошення війни, тому що тоді буде загальна мобілізація в Росії, - сказав Орбан. - Я нікому цього не бажаю".

Друг Путіна

Прем'єр Угорщини Віктор Орбан посідає відверто проросійську позицію. Він часто робить заяви щодо дискредитації України. У жовтні він зустрічався з Путіним у Пекіні, ставши першим лідером ЄС, який зробив це після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна воєнні злочини в Україні.

Угорщина є єдиною європейською країною, яку українці вважають ворожою. За даними опитування Соціологічної групи "Рейтинг", Угорщина у 2022 році перейшла для українців до категорії ворожих країн.

За даними британської розвідки, середній діапазон оцінок втрат російської армії з початку вторгнення в Україну становить 320 тисяч людей убитими та пораненими. Проте точної цифри не знають навіть у Москві.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні заявила, що на 21 листопада 2023 року кількість жертв серед цивільного населення перевищила 10 тисяч. Водночас в ООН вважають, що реальна кількість втрат серед цивільних значно вища за озвучену.

Оценка материала:

5.00 / 1
Орбан відмовився назвати війною вторгнення Росії в Україну та використав терміни Путіна 5.00 5 1
Політика / Європа
22.12.2023 410
Еще материалы раздела «Європа»