<
НОВИНИ ДНЯ: Якщо Трамп знову стане президентом: Кулеба відповів, чи хвилюється він з цього приводу  У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсу  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасок  На Великдень погода в Україні зміниться, - синоптик Діденко  У Міноборони обіцяють запровадити електронну чергу до ТЦК: коли запрацюєвсі новини дня
Політика
Україна
23.12.2023 1005

Молодих на війну: комбат з Авдіївського напрямку закликав мобілізувати 18-21-річних хлопців

Комбат з Авдіївського напрямку пояснив, чому треба знижувати мобілізаційний вік і залучати молодих хлопців до бойових дій.

f4ff7cc25348c20b5e3956b7201ac727_23.12.23

Командир 2-го механізованого батальйону Окремої президентської бригади ЗСУ Ігор Губаренко, який воює на північному фланзі Авдіївського напрямку, жорстко висловився про необхідність зниження мобілізаційного віку. Пише ТСН. 

Про це він сказав в інтерв'ю "Українській правді".

Зокрема, Губаренко виступає за те, щоб у бойових діях брали учась солдати строкової служби.

"На початок війни у нас були строковики – це що, не військовослужбовці? Це не військовослужбовці, які пройшли фахову підготовку за спеціальностями? Вони не мають воювати? У нас в батальйоні строковики воювали – 18, 19, 20, 21 рік, і дуже круто воювали. І досі ті, хто залишилися, підписали контракт, воюють", – каже командир.

На його думку, якщо у 18 років людина має паспорт, може вживати алкоголь, курити, ходити по дискотеках, то може і воювати.

"Наші контрактники воювали краще за інших, тягнули на собі підрозділ, вони були рушійною силою. Але зараз у нас їх уже немає. Їх або забрали назад у військову частину, або вони підписали контракт", – розповідає комбат.

Він зауважує, що чоловіки старше 40 років дуже часто не можуть ефективно воювати через стан здоров'я.

За словами військового, після 40 років у людей у стресових ситуаціях проявляються хронічні хвороби – язва, давній перелом ноги, суглоби, гіпертонія, травми тощо.

"Багато хто, прикриваючись цим, ухиляється від виконання завдань. Якщо йому лікар написав "звільнити від виконання певних завдань" або "надати лікарняний", то я не можу поставити його в окоп", – пояснив комбат і відзначив, що з молодшими військовослужбовцями таких проблем менше.

Зниження мобілізаційного віку: що відомо

Нагадаємо, наразі в Україні особи від 18 до 27 років (за вийнятком тих, хто має військовий досвід, проходив військову строкову службу, або навчання на військовій кафедрі) не підлягають мобілізації.

Верховна Рада ще у травні 2023 року підтримала рішення щодо зниження порогу мобілізаційного віку від 27 до 25 років. Проте президент Володимир Зеленський цей документ досі не підписав.

У ЗСУ пояснили, що змінить зниження мобілізаційного віку з 27 до 25.

Раніше командир першого штурмовго батальйону, третьої ОШБР ЗСУ Петро Горбатенко закликав призивати до війська, зокрема, хлопців 18-20 років.

Український військовий і керівник ініціативи "A.Drones" Юрій Касьянов також вважає, що необхідно знижувати мобілізаційний вік, і не до 25, а до 20 років.

Оценка материала:

5.00 / 1
Молодих на війну: комбат з Авдіївського напрямку закликав мобілізувати 18-21-річних хлопців 5.00 5 1
Політика / Україна
23.12.2023 1005
Еще материалы раздела «Україна»