<
НОВИНИ ДНЯ: Байден може зняти свою кандидатуру з виборів: ЗМІ назвали заміну  Суди над Трампом: у чому звинувачують екс-президента та як це впливає на вибори  Фритата з кабачками: рецепт смачного сніданку  Данілов та інші: Росія оголосила у розшук низку колишніх українських топчиновників  Не розслабляйтесь. Птуха попередила, що в Україну йдуть заморозки, і назвала дні, коли температура буде найнижчою  В Україні прогнозують дощі із грозами та шквальний вітер  Контрнаступ: які проблеми мають вирішити ЗСУ, щоб підготуватисьвсі новини дня
Політика
Світ
23.12.2023 363

Пригожина ліквідувала "права рука Путіна": WSJ розкрили подробиці гучного вбивства

Путін особисто дозволив вбити Євгена Пригожина. Видання WSJ розкрило, хто організував знищення очільника "Вагнера".

918ea6a12ef8572a820a023761d8fef9_23.12.23

Ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин був убитий, його ліквідацію організував директор ФСБ та голова Радбезу Росії Микола Патрушев. Пише ТСН. 

Про це пише видання The Wall Street Journal.

Зазначається, що Патрушев попереджав Путіна, що ставка на Пригожина і його найманців у війні з Україною дає "кухарю" все більше впливу та створює загрозу Кремлю. Коли Пригожин почав заколот, Патрушев побачив в цьому можливість назавжди позбутися від ватажка ПВК.

За даними WSJ, Патрушев почав попереджати Путіна про небезпеку від Пригожина ще влітку 2022 року, проте диктатор не прислухався до його слів, оскільки "вагнерівці" домагалися успіхів на полі бою. За словами співрозмовника видання, колишнього російського розвідника, це змінилося у жовтні 2022 року.

Тоді Пригожин нібито зателефонував Путіну і в грубій формі поскаржився на дефіцит боєприпасів, що призводить до великих втрат. У кабінеті Путіна в той момент перебував Патрушев, стверджує джерело WSJ. Він переконався, що Пригожин став небезпечним і припинив поважати владу Кремля.

Наступні скарги Пригожина на постачання й публічні конфлікти з військовим керівництвом Росії Путін ігнорував, не відповідаючи на дзвінки очільника ПВК, пише WSJ. А в червні 2023 року, коли Пригожин почав заколот, Патрушев "взяв управління на себе".

За даними джерел WSJ, очільник Радбезу телефонував офіцерам, якіц симпатизували Пригожину, і просив їх переконати голову ПВК Вагнера припинити заколот. Також Патрушев шукав посередників для вирішення конфлікту в сусідніх країнах. Крім білоруського диктатора Олександра Лукашенка (який у підсумку і став таким посередником), це був президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

Після закінчення заколоту Патрушев приступив до розробки плану вбивства. За словами джерел видання із західних спецслужб, Путіну пізніше показали ці плани, і він не став заперечувати. 23 серпня очільник ПВК чекав в аеропорту "Шереметьєво", поки його літак перевірять і підготують до вильоту. Саме в цей момент під крило заклали невелику бомбу, стверджують співрозмовники WSJ в західних спецслужбах.

Через півигодини після зльоту на висоті приблизно 8500 метрів бомба вибухнула. Всі десять осіб, що перебували на борту, загинули. Кремль свою причетність до загибелі Пригожина заперечує.

Нагадаємо, після того, як збройне формування російських найманців ПВК “Вагнер” стало підрозділом Росгвардії, його ватажком став Павло Пригожин. Син загиблого Євгена Пригожина у такий спосіб намагається “зберегти бренд”.

Оценка материала:

5.00 / 2
Пригожина ліквідувала "права рука Путіна": WSJ розкрили подробиці гучного вбивства 5.00 5 2
Політика / Світ
23.12.2023 363
Еще материалы раздела «Світ»