<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітнявсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
24.12.2023 291

НБУ фіксує позитивні тенденції лише на одному сегменті ринку нерухомості

Ринок нерухомості України поволі відновлюється. Проте позитивні тенденції властиві лише вторинному ринку, а первинний ринок залишається у досить скрутному стані.

dscf5449_id94675_1300x867_d15e1bd51add409ca3d51201e3c4f932_650x410_24.12.23

Про це заявила директор Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова, повідомляє РБК-Україна з посиланням презентацію "Звіту про фінансову стабільність" НБУ на Youtube.

"Попит пожвавлюється передусім на готове житло", - сказала вона, зазначивши, що кількість угод зростає, але залишається значно нижчою, ніж показники до повномасштабного вторгнення Росії.

За даними НБУ, ціни на вторинному ринку підтримуються на поточних рівнях, "і навіть поволі незначно зростають", додала Дадашова.

"Разом з тим, дуже зросла привабливість і важливість оренди. Зріс попит на оренду, відповідно серйозно відновилися ціни, особливо в Києві. Це призвело до того, що показник, який вказує на стан ринку, а саме співвідношення цін на купівлю нерухомості до цін оренди, повернувся до свого довгострокового середнього рівня. Це вказує на стабілізацію ситуації", - сказала вона.

Водночас первинний ринок залишається у досить скрутному стані. "Попит пригнічений, інвестиційного попиту також майже немає, ризики як безпекові, так і фінансові для будівельної галузі досить суттєві. І відповідно очікувати у найближчій перспективі на динамічне відновлення цього сектору, на жаль, не доводиться", - констатувала Дадашова.

Ціни на оренду

Нагадаємо, за даними Держстату, середня плата за місячну оренду 1-кімнатної квартири у листопаді 2023 року становила 6 585 гривень. З початку року вартість зросла на 15,5% за загальної інфляції в Україні на рівні 4,4%.

У Києві оренда подорожчала на 14,3% до 8 727 гривень. Місто залишається на третьому місці за вартістю.

Оценка материала:

5.00 / 2
НБУ фіксує позитивні тенденції лише на одному сегменті ринку нерухомості 5.00 5 2
Бізнес / Нерухомість
24.12.2023 291
Еще материалы раздела «Нерухомість»