<
НОВИНИ ДНЯ: Якщо Трамп знову стане президентом: Кулеба відповів, чи хвилюється він з цього приводу  У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсу  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасок  На Великдень погода в Україні зміниться, - синоптик Діденко  У Міноборони обіцяють запровадити електронну чергу до ТЦК: коли запрацюєвсі новини дня
Політика
Росія
24.12.2023 370

Вбивцю Пригожина знайшли: що відомо про операцію з ліквідації “кухаря” Путіна

Вперше вбити Пригожина Путіну запропонували ще влітку 2022 року.

fc2da39d156227e7dc1856760f913029_24.12.23

Всі вже й забули про ПВК “Вагнер”, аж раптом спливли нові подробиці вбивства ватажка терористів Євгена Пригожина — те, що так ретельно приховував Кремль. Виявляється, одного з найодіозніших рашистів “замовив” чиновник, наближений до Путіна. Кремлівський диктатор дав лиш мовчазну згоду на ліквідацію.

Приголомшливі деталі з кулуарів Кремля, про особистий конфлікт між Путіним та Пригожиним та як насправді вбили очільника “Вагнера”, розповів в ексклюзивному сюжеті для TSN.ua журналіст Артем Зябкін.

Пригожина вбив не Путін — до такого приголомшливого висновку дійшли розслідувачі з американського видання The Wall Street Journal. Маніяк та терорист Пригожин довгий час був необхідний Кремлю, аж почав ставати кісткою в горлі режиму.

Хто замовив Пригожина?

За інформацією джерел журналістів у Кремлі та американській розвідці, вперше вбити Пригожина Путіну запропонували ще влітку 2022 року. Вмовляла вбити очільника “Вагнера” друга за впливовістю людина в РФ — голова ради нацбезпеки країни Микола Патрушев.

У розслідуванні йдеться, що Патрушев побачив у Пригожині нового “претенденда на Кремль” ще давно — за рік до його спроби піти на Москву. Тільки-но відчувши небезпеку режиму, той відразу побіг розповісти про своє погане передчуття “наверх”. Але Путін його ігнорував.

“Патрушев почав попереджати диктатора Володимира Путіна про загрозу з боку Пригожина і його “занадто великий політичний і військовий вплив” ще влітку 2022 року. Однак той не слухав: саме тоді вагнерівці звітували про “успіхи” на полі бою у повномасштабній війні проти України”, — йдеться в матеріалі WSJ.

“Інсайд” із Кремля

Неназваний ексчиновник у Кремлі зв’язався з американськими журналістами та переказав їм у деталях, що тоді мав на увазі Патрушев. За його словами, усі в Москві добре усвідомлювали, що дві паралельні армії в одній країні неодмінно призведуть до бунту. Але Путіна було не пробити, бо Пригожин — чи не єдина “сила”, яка тоді звітувала про хоч якийсь результат на фронті. Але уже восени 2022-го ситуація дещо змінилася. “Накал” між Путіним і його “кухарем” почав швидко зростати.

“За словами ексофіцера розвідки РФ, який підтримує зв’язок з наближеними до диктатора і секретаря ради нацбезпеки людьми, ситуація змінилася, коли у жовтні Пригожин зателефонував Путіну і, вилаявши його, поскаржився на брак боєприпасів. Свідком цього дзвінка був Патрушев. До грудня стало зрозуміло, що він мав рацію щодо своїх застережень, а Путін продовжував публічно ігнорувати Пригожина й не відповідав на дзвінки”, — пише видання WSJ.

Путін “упав” на ігнор?!

Цікаво, що Путін вибрав досить дивний спосіб вирішити проблему — просто ігнорував її. З грудня по червень Путін мовчав про “Вагнер” і Пригожина. Коли ж у травні 2023-го, після майже року безперервних м’ясних штурмів і десятків тисяч втрат серед “вагнерівців”, той оголосив про взяття українського Бахмута. Тоді, схоже, терпець у Кремля й увірвався. Пригожин вже зовсім не підбирав слів, а публічно крив матом вище військове керівництво РФ.

Після спроби Путіна відібрати  ПВК і передати бойовиків Міноборони збунтувався і сам “кухар”. Журналісти пишуть, що Путін цього зовсім не очікував, а вирішувати проблему довелося саме Патрушеву.

Як пише WSJ, коли 23 червня Пригожин розпочав свій марш на Москву, стрімко просуваючись територією Росії, Путін був у своєму маєтку далеко за столицею. Тоді Патрушев організував “шквал телефонних дзвінків” і просив офіцерів-симпатиків Пригожина “спробувати достукатися” до нього.

П’ять дзвінків із Кремля “залишилися без відповіді”, пишуть журналісти. Також, окрім Білорусі, телефонували уряду Казахстану — це була “страховка у разі найгіршого сценарію”. Однак президент Касим Жомарт-Токаєв дистанціювався і відмовився. Зрештою “урегулювати” бунт Пригожина вдалося за допомогою білоруського диктатора Олександра Лукашенка.

Оценка материала:

5.00 / 2
Вбивцю Пригожина знайшли: що відомо про операцію з ліквідації “кухаря” Путіна 5.00 5 2
Політика / Росія
24.12.2023 370
Еще материалы раздела «Росія»