<
НОВИНИ ДНЯ: Цінніше, ніж ATACMS: аналітик назвав ключове озброєння з пакету допомоги США  Скільки українців позитивно ставляться до росіян попри війну: статистика вражає  У квітні в столиці зафіксували 13 температурних рекордів  Як треба поводитися в суботу перед Великоднем та що святити в храмах: митрополит пояснив  Скільки треба "протриматись" фронту до надходження військової техніки – пояснення експерта  Антициклон впевнено розташувався в Україні: синоптик дала прогноз погоди на 2 травня  Росія виробляє зброю настільки швидко, як ніколи раніше в історії – Блінкенвсі новини дня
Політика
Україна
24.12.2023 1401

Помер видатний дослідник злочинів комуністичного режиму Роман Круцик

Громадський діяч був одним із перших членів Української гельсінської спілки, народним депутатом двох скликань та ініціатором створення “Музею совєцьких окупацій” в Києві.

469018ae82e127d40a7379c90931f38e_24.12.23

У суботу, 23 грудня, на 79 році помер засновник товариства “Меморіал” на Прикарпатті Остап-Роман Круцик, який у 1989 році ініціював розкопки на місці масових поховань жертв комуністичних репресій 1939-1941 років в урочищі Дем’янів Лаз на околиці Івано-Франківська. Пише ТСН. 

Про смерть Романа Круцика з посиланням на його рідних повідомив франківець Володимир Ковальчук, який був учасником пошуків місць злочинів комуністичного режиму.

“Я був очевидцем того дня, коли Роман Круцик якось весною 89-го запропонував мені піти в поле і разом з Іваном Павликівським, був також історик Ігор Андрухів, і ще кілька чоловік, і вони почали розповідати й показувати місця можливих захоронень. Через кілька місяців світ довідався про страшні злочини сталінського режиму”, — пише Ковальчук.

Що відомо про Романа Круцика

Народився Остап-Роман Круцик 6 липня 1945 року в селі Яблунів Галицького району. У 1988 році, коли в Івано-Франківську створювалося культурно-наукове товариство “Рух”, працював на ЛРЗ (локомотиво-ремонтному заводі) машиністом поїздів. Пізніше здобував юридичну освіту у Львівському державному університеті імені Івана Франка.

Належав до перших членів УГС з 1988 р. А вже зі створенням в Україні осередків товариства “Меморіал” очолив його з 1989 року в Івано-Франківській області. Був серед засновників "НРУ за перебудову", а пізніше Всеукраїнської організації КУН (Конгресу українських націоналістів).

У 1994 році обраний народним депутатом України другого скликання і переїхав до Києва. Вже там очолив Київську організацію “Меморіал”. Був ініціатором створення в 2007 році “Музею совєцьких окупацій”.

За свою пошукову працю та патріотизм Роман Круцик нагороджений орденом Свободи 2010 року й орденами “За заслуги” II і III ступенів.

Що відомо про панахиду

“Душа невтомного борця за Україну Остапа-Романа Круцика відправляється до Небес в дні, коли наступають Різдвяні Свята, які він любив і завжди в нього вдома звучали колядки й щедрівки. Світла пам'ять, Друже”, - написав товариш покійного Володимир Ковальчук.

Він також додав, що відомого громадсько-політичного діяча поховають в неділю, 24 грудня. Поминальна служба і чин прощання з покійним відбуватиметься у Церкві Св. Великомученика Димитрія, в старій дерев'яній церкві у мікрорайоні "Пасічна" в Івано-Франківську, а потім в Храмі на "Дем'яновому Лазі", де знаходиться музейний комплекс жертв сталінських репресій. Такою була остання воля Остапа-Романа Круцика.

Нагадаємо, 29 січня 2023 року помер відомий український поет, громадсько-політичний діяч, Герой України Дмитро Павличко. Йому було 94 роки.

Оценка материала:

5.00 / 3
Помер видатний дослідник злочинів комуністичного режиму Роман Круцик 5.00 5 3
Політика / Україна
24.12.2023 1401
Еще материалы раздела «Україна»