<
НОВИНИ ДНЯ: НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  В українців забиратимуть авто на потреби ЗСУ: що відомо про резонансні норми у законі про мобілізацію  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітня  Коли Лазарева субота 2024 року: дата, традиції, що можна і не можна робити  В Держдепі США відповіли, чи допомагатимуть Україні повертати чоловіків з-за кордону  Де в Україні будуть сильні заморозки: прогноз погоди на 27 квітня  У США сподіваються, що надання Україні ATACMS переконає Німеччину надати Taurusвсі новини дня
Політика
Європа
26.12.2023 410

Молдова в 2024 році проведе референдум щодо вступу до ЄС, - Санду

Президент Молдови Мая Санду ініціює проведення восени 2024 року референдуму щодо вступу країни до Європейського Союзу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на президента у відеозверненні з нагоди трьох років перебування на посаді.

У відеозверненні Санду нагадала про те, що лідери країни Європейського союзу нещодавно схвалили рішення про початок переговорів про інтеграцію Молдови. За її словами, це "те, що ще три роки тому здавалося неможливим".

"Нам ще багато чого треба зробити. І найголовніше - забезпечити мир і краще майбутнє для всіх сімей і дітей Молдови. Ми маємо гарантію такого майбутнього лише як держава-член Європейського Союзу", - додала лідер Молдови.

Санду закликала парламент ініціювати організацію референдуму восени 2024 року, на якому голос жителів країни стане вирішальним.

Зокрема вона попросила підтримки у людей щодо її кандидатури на виборах наступного року, де вона братиме участь, щоб "завершити місію європейської інтеграції".

Саміт Європейського союзу

14 грудня у Брюсселі відбувся саміт Європейської ради, під час якого лідери країн-членів спільноти схвалили початок переговорів про вступ України та Молдови в ЄС.

Під час голосування прем'єр Угорщини Орбан залишив залу засідань і не блокував рішення Євроради щодо України. Піти на такий вчинок його змусив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Як відзначав раніше лава Делегації Євросоюзу Яніс Мажейкс, у ЄС сподіваються на те, що Молдова зможе вступити до блоку у своїх міжнародно визнаних кордонах, тобто, включаючи Придністровський регіон.

Оценка материала:

5.00 / 2
Молдова в 2024 році проведе референдум щодо вступу до ЄС, - Санду 5.00 5 2
Політика / Європа
26.12.2023 410
Еще материалы раздела «Європа»