<
НОВИНИ ДНЯ: Скільки витрачати на великодній стіл: українці дали відповідь  Чиновникам змінили правила бронювання від мобілізації: хто не отримає відстрочку  Дощі та тепло на Великдень: прогноз погоди в Україні на 5 травня  Реновація житла: в Україні планують розв'язати проблему "хрущівок"  На саміті миру у Швейцарії розроблятимуть спільну позицію щодо початку переговорів з РФ – ОП  Дефіциту ATACMS не буде: чи це правда і скільки таких ракет є у США  Дощі та зниження температури: якою буде погода в Україні наступного тижнявсі новини дня
26.12.2023 367

Іноземні акціонери заморозили участь у найбільшому газовому проекті Росії

Іноземні акціонери призупинили участь у проекті "Арктик СПГ-2" через санкції, відмовившись від своїх обов'язків щодо фінансування та контрактів на постачання нового російського заводу з виробництва скрапленого природного газу (СПГ).

gettyimages_960846112_010b6f7b20f6899141554885d80c071d_650x410_26.12.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на російський "Коммерсантъ".

Проект, який розглядається як ключовий елемент у прагненні Росії збільшити свою частку на світовому ринку СПГ з 8% до 20% до 2030 року, вже зіткнувся із труднощами через санкції США після вторгнення в Україну та нестачу газовозів.

Найбільші китайські державні нафтові компанії CNOOC Ltd і China National Petroleum Corp володіють по 10% акцій у проекті, що контролюється "Новатеком", найбільшим виробником ЗПГ у Росії та власником 60% акцій у проекті.

"Комерсант" з посиланням на анонімні джерела в російському уряді повідомив, що обидві китайські компанії разом з французькою TotalEnergies і консорціумом японських Mitsui and Co і JOGMEC, які також мають по 10% акцій кожна, заявили про форс-мажорні обставини щодо участі в проекті.

Видання зазначає, що призупинення може призвести до того, що "Арктик СПГ-2" втратить довгострокові контракти на постачання ЗПГ, а "Новатеку" доведеться самостійно фінансувати проект та продавати морський газ на спотовому ринку.

Початкові інвестиції у проект "Арктик ЗПГ 2" становили 21 млрд доларів. Вона вже зіштовхнулася з труднощами у збиранні коштів після західних санкцій проти Росії.

Санкції США проти "Арктік СПГ-2"

Нагадаємо, 2 листопада проект "Арктик СПГ-2" потрапив до списку санкцій США з виробництва та експортних можливостей Росії в галузі енергетики.

Помічник держсекретаря США з питань енергетики Джеффрі Пайєтт заявляв, що Вашингтон ставить за мету "задушити" цей проект РФ.

Оценка материала:

5.00 / 1
Іноземні акціонери заморозили участь у найбільшому газовому проекті Росії 5.00 5 1
Бізнес / Ринки та компанії
26.12.2023 367
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»