<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп вимагає від Європи "збільшити розмір підтримки України до американського"  Столтенберг назвав перешкоду вступу України до НАТО  Перший день травня в Україні буде сухим і теплим  В Україні пануватиме суха і тепла погода: прогноз погоди на 1 травня  Вдома дешевше? У скільки українцям обійдеться паска на свято  Армія РФ готується до наступу: в ISW оцінили, які напрямки оберуть окупанти  Синоптики прогнозують "надзвичайно спекотне" літо в Європівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
29.12.2023 1543

В Італії знайшли стародавній камінь із картою зоряного неба, якому 2500 років

Ще один камінь зображував сонце.

b48e95828d52b43dfd169e0eaa5a3249_29.12.23

На стародавньому пагорбі Castelliere di Rupinpiccoolo, що у провінції Трієст, Італія, археологи знайшли два великі круглі камені зі слідами обробки. Пише ТСН. 

Про це пише Heritage Daily.

За словами дослідників, один із каменів, діаметр яких 50 сантиметрів, зображував сонце, а на іншому була різьблена небесна карта, датована IV століттям до нашої ери.

На ньому було виявлено 29 гравюр, які точно відповідають сузір'ям Скорпіона, Оріона, Плеяд та Кассіопеї. Дослідники припускають, що, з огляду на кут позначок на камені, різьблені фігури були зроблені однією людиною за допомогою молотка та металевого долота з наконечником 6-7 мм.

Конкретна зірка, вигравіювана на камені, ідентифікована як Theta Scorpii, стала прихованою з поля зору в Castelliere di rupinpiccolo через його низьке положення на горизонті. Однак, використовуючи програму Stellarium для імітації нічного неба, дослідники виявили, що ця зірка спостерігалася з стародавнього пагорба близько 400 років до нашої ери.

29-е гравірування представляє особливий інтерес, оскільки воно не має кореляції з небесними моделями. Натомість автори дослідження припускають, що насправді це може бути ідея наднового, тимчасового явища, яке раптом з'явилося на нічному небі в давнину протягом декількох днів чи місяців, а потім зникло.

Якщо це правда, дослідники припускають, що відстеження цієї точки на нічному небі може потенційно показати чорну діру, яка залишилася після вибуху наднової.

Нагадаємо, у Норвегії виявили найстаріше корабельне поховання. Воно переписує історію вікінгів.

Оценка материала:

5.00 / 3
В Італії знайшли стародавній камінь із картою зоряного неба, якому 2500 років 5.00 5 3
Життя та Стиль / Суспільство
29.12.2023 1543
Еще материалы раздела «Суспільство»