<
НОВИНИ ДНЯ: Поїзди та автобуси. Як доїхати з України до найближчих аеропортів  Путін та Сі Цзіньпін намагаються "проштовхнути" свою ідею закінчення війни в Україні  На вихідних в Україні потеплішає, але в багатьох регіонах пройдуть дощі  Від 18 травня для чоловіків зміняться правила перетину кордону: без якого документа не випустять  Рейтинг банків: де найбільше грошей українців  Прогноз погоди на 18-19 травня: де можливі дощі Температура повітря підвищиться.  Мобілізація з 25 років: у ЗМІ підрахували, на скільки тисяч збільшиться військо Українивсі новини дня
Політика
Світ
02.01.2024 421

В НАТО може з'явитися "сіра зона безпеки": про яку загрозу каже польський політик

Москва хоче встановити повний контроль над Україною та Білоруссю.

631f8b39ea1ee0f6c08b9028d1960500_02.01.24

Державний секретар міністерства оборони Польщі Павел Залевський заявив, що Росія прагне вилучити країни центральної Європи з ефективного механізму функціонування НАТО. Пише ТСН. 

Про це він заявив під час інтервʼю телеканалу Еспресо.

Він зазначив, що Москва хоче встановити повний контроль над Україною та Білоруссю.

"Але також довести до ситуації в якій країни центрально-східної Європи, ми тут говоримо про країни Балтії, але також про Польщу та інші країни, будуть вилучені з ефективного механізму функціонування НАТО, тобто будуть таким собі видом сірої зони безпеки. Звичайно ми на це не погоджуємося, бо як демократична країна, як країна в якій є верховенство права, хочемо, щоб ним також керувались у міжнародних відносинах і хочемо, щоб кожна держава мала на це право, щоб суверенно говорити про свої потреби". - вважає Залевський.

За словами Залевського, наслідки атаки Росії на країни НАТО будуть катастрофічними.

"Тому я вважаю, що ціллю Росії є контроль над Україною. По друге, це у певному вигляді фінляндизація центрально-східної Європи, ми на це не погоджуємося, не має жодного приводу аби це сталося. Ні поляки, ні інші народи центрально-східної Європи цього не хочуть і ніхто на Заході це серйозно не сприймає і не обмірковує. Членство в НАТО є членством, яке дає гарантії безпеки, реальні гарантії безпеки. Я в це не вірю, нема такої можливості, щоб Путін ризикнув провокацією щодо країн НАТО. Наслідки для Росії були б катастрофічними, я не кажу про економічні наслідки, а про мілітарні наслідки", - додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що над територією Польщі пролетіла російська ракета, президент Дуда поспілкувався з генсеком НАТО.

Крім того, ми раніше інформували, що постійний представник РФ при міжнародних організаціях у Відні Михайло Ульянов заявив, мовляв, якщо між НАТО та Росією відбудеться конфронтація, то Фінляндія "постраждає першою".

Оценка материала:

5.00 / 2
В НАТО може з'явитися "сіра зона безпеки": про яку загрозу каже польський політик 5.00 5 2
Політика / Світ
02.01.2024 421
Еще материалы раздела «Світ»