<
НОВИНИ ДНЯ: Що зміниться для військовозобов'язаних від 17 липня – відповідь Міноборони  Росіяни відзвітували про удар по системі Patriot. Повітряні сили кажуть, що то були макети  Насувається спека. Синоптик дала прогноз в Україні на 7 липня  У суботу Україну прогріє до +35°, подекуди - невеликі дощі  Якою буде погода в Україні вихідними: прогноз синоптикині  "Небезпечна для здоров'я людей": синоптикиня попередила про аномальну спеку в липні  5 липня в Україні буде спекотно і майже без опадіввсі новини дня
Політика
Європа
03.01.2024 522

Перша на пострадянському просторі: Естонія легалізувала одностатеві шлюби

В Естонії набрав чинності закон про визнання одностатевих шлюбів.

b4aada7d5a21625d4e3f70cf72d41e88_03.01.24

У понеділок, 1 січня, Естонія стала першою країною колишнього СРСР, яка легалізувала одностатеві шлюби. Пише ТСН. 

Про це повідомляють The Guardian і Delfi.

За словами міністра соціального захисту Сігне Рійсало, це "історичне рішення покладе край багаторічній правовій плутанині та забезпечить почуття безпеки та рівні права для кожного мешканця Естонії".

"Закони створюють ясність та впливають на наші установки. Я сподіваюся, що зникнуть і необґрунтовані страхи, а критики цього рішення зрозуміють, що воно не тільки нічого ні в кого не забирає, а й дає щось дуже важливе багатьом з нас", – каже Сігне Рійсало.

Тепер одностатеві пари в Естонії можуть реєструвати заяву на шлюб онлайн. Перші такі заявки будуть опрацьовані та сертифіковані до 2 лютого, при цьому опрацювання заявок зазвичай займає від одного до шести місяців.

Маріель Туум, 24-річна вчителька з Таллінна, сказала: "Десять років тому я не бачила стільки одностатевих пар, які тримаються за руки на людях. Зараз в Естонії люди більш відкриті".

Згідно з опитуванням, проведеним цього року Естонським центром прав людини, 53% естонців підтримали одностатеві шлюби. Десять років тому цей показник становив лише 34%.

Цивільні партнерства були юридично визнані в Естонії 2013 року.

Гомосексуалізм в Естонії було декриміналізовано 1991 року, коли країна відновила свою незалежність.

Нагадаємо, що в серпні 2022 року понад 25 тисяч українців підписали петицію про легалізацію одностатевих шлюбів.

У відповіді президент Володимир Зеленський заявив, що для легалізації одностатевих шлюбів потрібно змінювати Конституцію, а під час воєнного стану це зробити неможливо.

Оценка материала:

5.00 / 2
Перша на пострадянському просторі: Естонія легалізувала одностатеві шлюби 5.00 5 2
Політика / Європа
03.01.2024 522
Еще материалы раздела «Європа»