<
НОВИНИ ДНЯ: Друг чи ворог: чи "здасть" Трамп Україну і якою може бути його політика  На вихідні прогнозують 30-градусну спеку  Погода буде мінливою. Синоптики дали прогноз на вихідні в Україні  Спека до +27: Гідрометцентр розповів про погоду на Київщині 21 червня  Спека спаде: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Сонце пектиме з-за хмар: якою буде погода в Україні на 21 червня  "Дві зими з відключеннями": експерт негативно оцінив стан української енергосистемивсі новини дня
Політика
Україна
04.01.2024 428

Закон про мобілізацію: адвокат оцінив зміни для призовників

У Верховній Раді 25 грудня 2023 року зареєстрували законопроєкт про зміни до законів про мобілізацію, облік, військову службу від уряду.

d9864836977d284342d34ba9225fdf31_04.01.24

У новому законопроєкті про мобілізацію є багато як негативних, та і позитивних для суспільства нововведень. Пише ТСН. 

Таку думку висловив адвокат Роман Лихачов в ефірі телемарафону.

За його словами, закон передбачає суттєве збільшення людей, яких будуть призивати для проходження військової служби.

"Пропонується скасувати право на відстрочку і людям, які мають третю групу інвалідності, і скасувати такі підстави, як можливість постійного догляду, здійснювати за окремими категоріями осіб, і студентам", - розповідає він.

На думку юриста, потрібно передати можливість всього призову і формування, і бронювання, і відстрочок місцевим органам влади.

"Це зменшить кількість корупційних проявів безпосередньо і дасть можливість людям проходити, якщо вони мають право на відстрочку, не боятися отримати цю відстрочку спокійно в тому числі через смартфон. Це позитивно, але поки що незрозуміло, як запрацює електронний кабінет військовозобов'язаного, що буде з особами, які не будуть мати цього кабінету через технічні можливості", - вважає правник.

Попри це, у законопроєкті є багато норм, які ще не зможуть нормально працювати.

"Навіть найпростіше, військо-лікарські комісії, якщо людина відмовляється, вона буде отримувати 5 років реального покарання. Навіть ті, хто написав, що хоче надати додаткові документи і зараз не може пройти ВЛК, це можна розцінювати як відмову",-пояснює адвокат.

Ще один важливий момент - представники ТЦК отримують повноваження. Зокрема, начальник отримує відповідний лист до реєстру боржників, що дає йому можливість блокувати рахунки людей.

"Людина не зможе здійснювати ані операції з нерухомістю, ані працювати. В даному випадку вважаю, що досить суттєві порушення по цьому закону є", - прогнозує він.

Додамо, цього тижня робочі групи будуть напрацьовувати більш компромісний варіант нового законопроєкту про мобілізацію, який би дозволив проголосувати його в сесійній залі.

Оценка материала:

5.00 / 1
Закон про мобілізацію: адвокат оцінив зміни для призовників 5.00 5 1
Політика / Україна
04.01.2024 428
Еще материалы раздела «Україна»