<
НОВИНИ ДНЯ: Веніславський розповів, як запуск е-кабінету вплине на черги в ТЦК та проходження ВЛК  Як приготувати мариновані огірки за 3 хвилини: блогерка перевірила популярний рецепт  В Україну йде потепління, але в середу погода ще піднесе неприємний сюрприз  Як помолитися про захист військових: найсильніші молитви-обереги для воїнів  В Україні у середу переважно без опадів, подекуди заморозки  Де в Україні знову будуть сильні заморозки: прогноз погоди на 15 травня  Експерт назвав два головні завдання, які стоять перед наступником Шойгувсі новини дня
06.01.2024 381

НБУ пояснив, що призвело до зростання курсу долара

Значні бюджетні витрати наприкінці 2023 року та посилення невизначеності щодо надходження зовнішнього фінансування зумовили зростання попиту на іноземну валюту в Україні.

Про це повідомляється в Макроекономічному та монетарному огляді НБУ (січень 2024 року).

"Збільшився й попит на іноземну валюту з боку імпортерів харчових та побутових товарів, пального, а також електроенергії", - йдеться в огляді.

За даними НБУ, у грудні видатки сягнули "рекордних безпрецедентних обсягів". Загалом у 2023 році видатки зросли на близько 50% р/р попри значну базу порівняння попереднього року.

Основними напрямами видатків передбачувано були сфери оборони і безпеки та соціальне забезпечення. Також вірогідно в грудні збільшилися капітальні видатки після їх певного пригальмування у попередньому місяці. Це може бути пов'язано із виконанням інфраструктурних проектів і ремонтних робіт разом з компенсацією громадянам пошкодженого майна, зазначили в НБУ.

Як зазначається в огляді, за винятком останніх днів, упродовж грудня скорочувалася різниця між готівковим та офіційним курсом, зокрема завдяки скасуванню обмежень для банків та небанківських фінансових установ на продаж готівкової іноземної валюти населенню.

Під впливом цих чинників НБУ збільшив інтервенції на міжбанку до 3,6 млрд доларів.

"Достатні обсяги інтервенцій та додатна дохідність гривневих інструментів у реальному вимірі забезпечили контрольованість валютного ринку", - повідомили в НБУ.

Оценка материала:

5.00 / 2
НБУ пояснив, що призвело до зростання курсу долара 5.00 5 2
Бізнес / Фінанси та банки
06.01.2024 381
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»