<
НОВИНИ ДНЯ: Розпочинається найцікавіше: Кримському мосту невдовзі настане кінець  На Волині знайшли історичну пам’ятку часів Київської Русі  В Украине в понедельник, 6 мая, ожидается облачная погода. Местами возможны кратковременные дожди  В Україні потеплішає, але будуть грози: прогноз на початок тижня  Погода змінюється: в Україну йдуть дощі та грози  Фінансовий гороскоп на тиждень: на кого зі знаків зодіаку чекає прибуток 6 – 12 травня  В Україні тиждень почнеться з дощів, удень до +25°всі новини дня
Політика
Європа
08.01.2024 728

Змінити Шольца хотіла би більшість німців

У новий рік німці увійшли з бажанням змінити канцлера та симпатіями до правопопулістської «Альтернативи для Німеччини» (AfD).

Такими є результати першого в цьому році соцопитування, проведеного інститутом Insa для видання Bild.

У рейтингу топполітик ФРН на першому місці з великим відривом залишається міністр оборони Борис Пісторіус. Канцлера Олафа Шольца вважають «найнепопулярнішим главою уряду усіх часів» після двох років перебування на посаді.

Майже дві третини німців (64,3%) хотіли б, щоб Шольц передав канцлерство Пісторіусу до наступних федеральних виборів (восени 2025 року) і лише 24,6% проти. Навіть серед симпатизантів Соціал-демократичної партії, до якої належать обидва політики, підтримують таку «ротацію» 47,9% проти 47,1%, хто проти.

Керівник INSA Герман Бінкерт вказує на особливість результатів опитування для Пісторіуса: «Його популярність висока серед виборців усіх партій, від лівих до AfD. Отже, основні симпатії має Пісторіус».

Популярність Бориса Пісторіуса дещо (на 1 відсоток) покращила показники його партії, яка наразі має лише 16% підтримки громадян. Це на 15 процентних пунктів менше, ніж консервативний блок ХДС/ХСС і 7 процентних пунктів – ніж у «Альтернативи для Німеччини» (рейтинг якої сягає 23%). Есдеки випереджають на 4 відсоткові пункти «Зелених». Якби вибори в Бундестаг проходили зараз, до нього потрапили б також ліберали з їх 5 відсотками (зараз вони разом з СДПН і «Зеленими» входять у правлячу коаліцію). А ось Ліві з 4 відсотками підтримки залишилися би поза стінами найвищого законодавчого органу.

Репрезентативне опитування інституту дослідження громадської думки INSA проводилося з 2 по 5 січня 2024 року й охопило 1204 респондентів.

Оценка материала:

5.00 / 1
Змінити Шольца хотіла би більшість німців 5.00 5 1
Політика / Європа
08.01.2024 728
Еще материалы раздела «Європа»