<
НОВИНИ ДНЯ: Синоптики попереджають про заморозки  Газові війни. Як РФ виманила в України кораблі, літаки та ракети і звідки космічні "борги"  У Міноборони назвали шість видів доплат для українських військових  Дощі минуть, але прохолода лишиться: якою буде погода в Україні 8 травня  РФ припинила використовувати Кримський міст для постачання зброї на фронт, - The Independent  Сі Цзіньпін повідомив, за якої умови підтримає мирну конференцію щодо України  "Безвідповідальна риторика". Пентагон відреагував на майбутні ядерні навчання РФвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
09.01.2024 264

Українці назвали бажану роль уряду та його втручання в економіку

Наприкінці 2023 року 66% українців вважають, що уряд - це працівник, а люди мають бути керівниками, які здійснюють контроль за його діями. За останні три роки частка людей, які поділяють такий погляд, зросла з 55% до 66%.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані опитування КМІС.

Натомість з 36% до 30% стало менше тих, хто вважає, що уряд - як батько, який має піклуватися про людей як про дітей.

Водночас трохи більше половини українців (54%) вважають, що чим більш активно держава регулює і контролює економічну діяльність, тим краще це впливає на економіку країни (три роки тому таких було 56%). Частка ж тих, хто прагне меншого регулювання і меншого контролю становить 36% (ріст з 24% у 2020 році).

Як зазначив заступник директора КМІС Антон Грушецький, погляди на державу, на її роль в економіці лишаються досить амбівалентними серед населення країни. Якщо скласти їх докупи, то на думку українців уряд має мати достатньо повноважень та ресурсів втручатися і спрямовувати економічну діяльність, але при цьому лишатися працівником під керівництвом громадян.

"Питання економічної політики є безумовно експертними... Тому природно, що пересічний український громадянин не володіє достатнім обсягом експертного знання. Проте відмахуватися на підставі цього від громадської думки - неправильно. Україна - хай і недосконала, але демократія, і голос громадян має бути врахованим", - сказав він.

Опитування було проведене 29 листопада - 9 грудня 2023 року серед 1031 респондентів в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок.

Оценка материала:

5.00 / 1
Українці назвали бажану роль уряду та його втручання в економіку 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
09.01.2024 264
Еще материалы раздела «Суспільство»