<
НОВИНИ ДНЯ: Байден заявив, що візьме участь у дебатах з Трампом  На близькій до Землі планеті може існувати життя - сенсаційне відкриття вчених  Синоптик обіцяє потепління в Україні: темперпатура підскочить ще на 5 градусів  Українців чекає більше сонця: якою буде погода з понеділка, 29 квітня  В Україні 28 квітня подекуди дощитиме, вдень до +25°  В Україні температура повітря підніметься до +25: де та коли буде найтепліше  В Україні буде тепло, але в окремих регіонах - дощі: прогноз погоди на 28 квітнявсі новини дня
Політика
Україна
13.01.2024 1164

Куди подівся Резніков: що відомо про ексміністра оборони та скандали, в які він потрапляв

Питання зникнення Резнікова вже не перший місяць турбує українців.

42ed74b76fe8677586d1f861cc161da3_13.01.24

В Україні скандал за скандалом. Спливають усе нові подробиці махінацій із розкраданням коштів у військових. Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що лише за останні 4 місяці внутрішній аудит виявив порушень на 10 мільярдів, а от людей усе частіше цікавить питання, куди ж подівся колишній очільник міністерства.

Що відбувається і де Резніков – розповіла в ексклюзивному сюжеті для TSN.ua журналістка Вікторія Гнатюк.

Що відомо про Резнікова

Останнім часом усе частіше українців цікавить питання, куди подівся колишній очільник Міністерства оборони України Олексій Резніков. Нагадаємо, що очільником відомства він став ще 4 листопада 2021 року і був його третім очільником за президентства Володимира Зеленського.

Окрім строкової служби в Повітряно-десантних військах, він ніколи не був пов'язаний з армією чи силовими структурами. До призначення в Міноборони працював міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та був членом Мінської тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі.

Значна частина його кар'єри до роботи в Кабінеті міністрів – це адвокатська діяльність. Сам він родом зі Львова, там закінчив університет за спеціальністю “правознавство”. У Львові розпочинав юридичну кар'єру, згодом перебрався до Києва і 2000 року заснував компанію “Правіс”, яка згодом була перейменована на “Резніков, Власенко і партнери”, а потім – на Magisters.

В часи адвокатської діяльності він брався за найрезонансніші справи, зокрема був одним із представників кандидата у президенти Віктора Ющенка у Верховному суді України і доводив необхідність призначення “третього туру” голосування через численні фальсифікації під час виборів. Тоді Ющенко змагався з Віктором Януковичем і переміг.

А ось уже від 2008 року Резніков і сам подався у велику політику та до 2014 рік був депутатом Київської міської ради від блоку Миколи Катеринчука, а 2014-го знову був обраний до міськради і став заступником мера Віталія Кличка та секретарем міськради.

На виборах 2015 року до Київської міської ради Резніков не пройшов, натомість 2016-2018 років був заступником голови КМДА і займався питаннями внутрішньої політики та міжнародних відносин, а також гуманітарною сферою, зокрема туризмом, охороною культурної спадщини, освітою і культурою.

Здобутки на посаді очільника Міноборони

Власне, Резніков і зустрів війну на посаді міністра оборони. Яка відповідальність тоді лягла на плечі очільника відомства – можна лише уявити. Можна по-різному ставитися до Резнікова, але за понад 500 днів повномасштабної війни він справді багато зробив для обороноздатності України.

Резніков допоміг отримати мільярди доларів західної військової допомоги для підтримки оборонних зусиль України. А оскільки добре володів англійською мовою, зміг налагодити міцні стосунки з міністрами оборони та військовими чиновниками країн-членів Альянсу.

Під його керівництвом вдалося подолати табу на постачання Україні потужного військового обладнання, зокрема ми отримали танки НАТО, реактивну артилерію на зразок HIMARS, далекобійні гаубиці та ракети, тисячі ББМ, сучасну ППО, касетні боєприпаси, він же починав домовлятися про постачання літаків F-16.

Коли стало відомо про відставку Резнікова, експерти і просто військові вирішили нагадати українцям, за що варто подякувати колишньому міністру, а не лише поливати його брудом.

“Попри все, Резнікову таки варто подякувати. Не на кожного міністра оборони звалюються такі випробування. Навіть не знаю, чи погодився б він обійняти цю посаду в листопаді 2021 року, знаючи, що через чотири місяці йому доведеться стати однією з ключових фігур у кривавій боротьбі за виживання України.

Заслуга міністра в тому, що він зміг налагодити тісну координацію та співпрацю з головнокомандувачем ЗСУ генералом Валерієм Залужним та іншими військовими топпосадовцями. І найголовніше, Резніков зміг налагодити роботу з партнерами у форматі “Рамштайн”, – сказав Павло Лакійчук, керівник безпекових програм Центру глобалістики “Стратегія ХХІ”.

Сказав своє слово й актор, волонтер, воїн ЗСУ, керівник благодійної організації “Фонд “Мир і Ко” Мирослав Гай“Можна по-різному ставитися до Резнікова, але це був точно не Єжель, Саламатін чи Лебедєв, які відверто нищили ЗСУ і тепер перебувають в РФ. Є й інші міністри оборони, що нагидили Україні, фактично готуючи агресію РФ... Резніков же не тільки не нагидив, але й отримав посаду в найскрутніший для держави час. Його наступникові буде ще важче. Тому можу лише подякувати за те, що він був у цей час, коли ми могли не вижити”.

Найгучніші скандали

Резнікову точно є за що подякувати, втім, нікуди не сховати й факти того, що саме за часів Резнікова почали спливати найгучніші корупційні скандали.

Вперше “гучно” заговорили про завищення цін на закупівлях харчів для ЗСУ вдвічі-втричі в січні 2023 року після розслідування “Дзеркала тижня”, тоді і спливли яйця по 17, картопля по 22, цибуля по 42 гривні за кілограм, і не тільки.

Журналісти тоді порівняли ціни у звичайних магазинах – і різниця була незаперечною: де у півтора, а де вдвічі суми були більшими, ніж могли б. Через ці скандали звільнили тодішнього заступника міністра оборони В’ячеслава Шаповалова та директора Департаменту держзакупівель Богдана Хмельницького. Вони отримали підозри та опинилися у СІЗО.

Втім, Резніков заступився за підлеглих і заявив, що його колишні заступник і керівник департаменту не причетні до скандалу, а в паперах про закупівлі, за його словами, начебто була технічна помилка щодо ціни на яйця. Резніков наполягав, що постачальник вказав ціну не за штуку, а за вагу яєць, коли переносив дані з однієї таблиці до іншої, та наголосив на тому, що багато порівнянь у таблиці журналістів були некоректними.

Новий скандал дорівнював звільненню

Втім, найімовірніше, саме цей скандал став точкою неповернення для нього як для міністра. А крапку поставив уже наступний скандал: “Дзеркало тижня” випустило нове розслідування, цього разу Міноборони закидали корупцію під час закупівель зимових курток для ЗСУ.

Журналісти стверджують, що форма виявилася літньою, а також втричі здорожчала. Водночас журналіст “Української правди” Михайло Ткач з’ясував, що одним із власників турецької компанії, яка отримала 30 мільйонів доларів від Міноборони, був племінник народного депутата від фракції “Слуга народу”.

Після цього народна депутатка Анастасія Радіна заявила, що готує звернення до Національного антикорупційного бюро України, щоб за всіх причетних взялися, натомість Резніков запевняв, що ціна форми відповідала ринковим. Крім цього, були заяви, що замість зимових курток закупили нібито літні. Втім, і це Резніков заперечував.

Парі та позиція Зеленського

Але скандал не вщухав, тож зрештою Резніков заявив, що готовий побитися об заклад із журналістом і парламентаркою. А в разі програшу він пообіцяв, що подасть у відставку. Про це він розповів виданню “Бабель”. Втім, Ткач і Радіна відмовилися укладати парі, відтоді почали ширитися чутки, що Резніков то йде у відставку, то ні.

Але, зрештою, ця історія для Резнікова однаково закінчилася звільненням. Про його відставку особисто повідомив 3 вересня Зеленський під час свого традиційного вечірнього звернення і одразу ж назвав нового очільника міністерства.

Закордонні ЗМІ про Резнікова та чутки про нову посаду

Офіційно у відставку Резніков пішов 5 вересня. Про зміну міністрів писав і The New York Times, там вступилися за колишнього міністра, підкресливши, що Резніков “не був особисто причетним до все ширших розслідувань щодо зловживання військовими контрактами” в Міноборони України, хоча доля міністра останнім часом стала предметом “дедалі більших спекуляцій”.

Як і чимало інших ЗМІ, у виданні цю кадрову ротацію назвали “найбільшим потрясінням” в українському уряді за час великої війни. Згодом скандал із куртками “здувся”, міністерство припинили закидати звинуваченнями, а громадська антикорупційна рада при Міноборони підтвердила, що скандальні куртки для ЗСУ були все ж зимовими, а не літніми, крім того, там підтвердили, що Міноборони не мало тих інвойсів, які були в розпорядженні журналістів.

І от минуло 4 місяці від моменту відставки. Йому пророкували посаду посла у Великій Британії. Інформацію про можливе призначення поширили народні депутати Ярослав Железняк та Олексій Гончаренко, підхопила це й низка ЗМІ. Та згодом усі ці розмови заглухли, і от уже кілька місяців доля Резнікова невідома.

Він так і не отримав нову посаду, зник з публіки та припинив вести діяльність у соцмережах. Власне, крайній допис у Facebook, у якому підбив підсумки своєї роботи, колишній міністр опублікував 5 вересня.

Що відомо про збитки

І навіть через кілька місяців після відставки ім'я ексміністра оборони постійно виринає на тлі чергових скандалів. До слова, 8 січня теперішній міністр оборони Рустем Умєров заявив, що внутрішній аудит активно проводить перевірки і лише за останні 4 місяці у відомстві виявили порушень на 10 мільярдів.

Скандали “заграли новими корупційними барвами”

Знову вилізла й історія з яйцями по 17 гривень. Стало відомими ім’я ще однієї постачальниці “золотих” яєць. Нею виявилася Тетяна Глиняна. Днями журналістам “здали” з усіма подробицями її розкішне життя за кордоном. Про це йдеться у розслідуванні Артема Ільїна в “НВ Бізнес”.

А ще цікаво, що ця жіночка змогла пережити всіх президентів і міністрів оборони, бо постачаннями для ЗСУ вона займається ще від далекого 1995 року, щоправда, всі ці роки внутрішні аудити проводилися, схоже, не так ретельно.

Заграв новими корупційними барвами і скандал із тим самим заступником В’ячеславом Шаповаловим, адже як з’ясувалося, крім того, що саме він керував закупівлями зимових курток для ЗСУ, він нажився і на бронежилетах для військових.

Як з’ясувала контррозвідка СБУ, вже 2022 року разом зі спільниками Шаповалов закупив для бійців ЗСУ партію неякісних бронежилетів майже на мільярд гривень. Замовили засоби захисту в однієї зі східноєвропейських фірм. Втім, не врахував він одного – перед відправленням на фронт їх взялася перевірити спеціальна комісія. З’ясувалося, що бронежилети не просто недостатньо якісні, а буквально несуть загрозу бійцям. Тобто не врятують і від звичайної кулі.

Нині Шаповалов у СІЗО, якщо його провину доведуть – він сяде на 12 років, а на додаток усе майно конфіскують. До слова, ще одного підозрюваного в перелічених справах шукають.

Резніков “засвітився”

Отож, корупційні скандали не вщухають, що ще виявить внутрішній аудит – питання часу. Але українці все частіше починають ставити запитання, куди подівся ексміністр Резніков. Вже навіть у Google це запитання б’є рекорди.

Після звільнення він дуже рідко відвідував громадські заходи чи події. Лише дав інтерв'ю CNN, а на початку листопада його прессекретарка розповсюдила фото, на якому шеф вивчає асортимент солодощів у кафе. Мовляв, “він у Києві і все добре”.

Але сталося диво – і Резніков знову “засвітився” на публіці. 10 січня його помітили на церемонії відкриття меморіалу першому президентові України Леоніду Кравчуку. Разом із ним були присутні й інші представники колишньої та нинішньої столичної еліти, наприклад, олігарх Григорій Суркіс і спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Та навіть після цієї появи запитань менше не стало. Куди подівся Резніков і чим зараз займається – цікаво всім українцям.

Оценка материала:

5.00 / 7
Куди подівся Резніков: що відомо про ексміністра оборони та скандали, в які він потрапляв 5.00 5 7
Політика / Україна
13.01.2024 1164
Еще материалы раздела «Україна»