НОВИНИ ДНЯ: У президентських перегонах між Трампом та Гарріс немає явного лідера, - соцопитування  В Україні 25 вересня без опадів, вдень до +28°  На заході дощі з грозами: прогноз погоди на 25 вересня в Україні  В Україні з середи посилиться вітер, це може погіршити ситуацію з пожежами - синоптики  На заході туман, а в Криму - невеликий дощ: прогноз погоди на 24 вересня  Україні у вівторок прогнозують від 4° до 27° тепла  Якою буде погода в Україні 23 вересня: синоптикиня потішила прогнозомвсі новини дня
Бізнес
Економіка
12.01.2024 367

НБУ оцінив вплив скасування святкових днів під час війни на економіку

Скасування святкових днів після початку війни трохи пригальмувало падіння економіки України у 2022 році. Водночас зараз цей фактор не є визначальним і важливим.

Про йдеться в інтерв’ю заступника голови НБУ Сергія Ніколайчука агентству Інтерфакс-Україна.

"Якщо порахувати механістично, то святкові дні, які ми наразі не святкуємо, становлять приблизно 4,5% від кількості робочих днів. Але не можна сказати, що саме на таку суму, на такий рівень збільшується ВВП, тому що, по-перше, певна частина бізнесу працює навіть більше у святкові дні, наприклад, сфера обслуговування", - сказав він.

Крім того, робота у святкові дні стосується передусім державного сектору. "Бізнес вільний визначати графік своєї роботи самостійно, і не всі компанії насправді притримуються встановлених державою правил", - пояснив заступник голови НБУ.

Ніколайчук також зазначив, що у 2023 році вже немає ефекту бази порівняння. "Це був той фактор, який зумовив зниження негативного ефекту на ВВП 2022 року. Тож наразі він не є якимось визначальним і важливим", - додав він.

Оценка материала:

5.00 / 1
НБУ оцінив вплив скасування святкових днів під час війни на економіку 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
12.01.2024 367
Еще материалы раздела «Економіка»