<
НОВИНИ ДНЯ: Де будуть заморозки і чи чекати швидкого повернення тепла в Україну: синоптикиня дала прогноз  Мікрокредити. Як скористатися чужими грішми, не потрапивши в борговий зашморг  Відмова від повістки та неявка до ТЦК. Рада підняла штрафи для ухилянтів: головне  Особливого тепла не варто чекати: синоптик розповіла, що буде з погодою в Україні  Зеленський знайшов посаду Залужному: де і ким працює колишній головком ЗСУ  Легалізація криптовалюти. Які країни узаконили цифрові гроші та яка ситуація в Україні  Черги до ТЦК вдасться розвантажити, але є “неприємний” нюанс – нардепвсі новини дня
Політика
Європа
15.01.2024 1135

Із якими проблемами стикаються українські біженці у Польщі: дослідження

Через майже два роки війни у Польщі залишаються до 1 млн українських біженців. Багато з них стикаються зі значними труднощами у цій країні.

bohdan_komarivskyi_pq2t0_rigse_unsplash_2b02e0a30a51307ccb6245248ac75085_650x410_15.01.24

Які проблеми виникають у Польщі у втікачів від війни, РБК-Україна розповідає з посиланням на reliefweb.int.

Міжнародний комітет порятунку (International Rescue Committee) дослідив ситуацію та проблеми українських біженців у Польщі. З липня по вересень 2023 року провели опитування 327 біженців у Варшаві, Познані та Катовіце.

Серед опитаних 73% приїхали до Польщі з дітьми, у 31% домогосподарств один із членів сім'ї мав інвалідність.

Однією з важливих проблем українських біженців залишається припинення дії PESEL UKR та пов'язаних соціальних пільг. Про таку проблему розповіли 31% респондентів. Водночас частіше стали фіксувати випадки, коли українцям відмовляють у реєстрації статусу PESEL UKR, якщо вони раніше проживали в інших країнах ЄС.

45% респондентів мали проблеми із доступом до медичних послуг у Польщі. Половина (49%) біженців їздили через це до України. Серед причин називалися такі:

  • недоступність певних послуг у Польщі і тривалий час очікування – 24%;
  • вища якість медичних послуг в Україні – 22%;
  • нижчі ціни на послуги і ліки – 20%.

Також в опитуванні IRC 66% учасників вказали на хоча б один випадок трудової експлуатації чи дискрімінації. Біженці скаржилися на нижчу заробітну плату порівняно з іншими працівниками, погані умови праці та відсутність трудових контрактів. Були повідомлення про примус до зміни контрактів і відсутність компенсації за понаднормову роботу.

"Масштаби трудової експлуатації величезні. У деяких випадках ми повідомляли про це інспекцію праці", - йдеться у звіті IRC.

Також багато біженців стикаються з невизначеністю щодо житла і бояться, що залишаться без даху над головою. Самостійно орендують житло лише 52% респондентів, в домах поляків живуть 8,6%, у колективних центрах – 6,7%, у гуртожитках та готелях – 7,6% біженців.

Нагадаємо, ми писали, скільки заробляють українські біженці у Польщі. Втікачі від війни частіше працюють за низькі зарплати, ніж мігранти з України, які приїхали до повномасштабного вторгнення.

Також ми писали, що зміниться для українських біженців у Польщі в 2024 році. Розмір виплат зріс, але пільги українцям можуть скасувати.

Оценка материала:

5.00 / 2
Із якими проблемами стикаються українські біженці у Польщі: дослідження 5.00 5 2
Політика / Європа
15.01.2024 1135
Еще материалы раздела «Європа»