<
НОВИНИ ДНЯ: Українським водіям "світять" нові штрафи – за що можуть покарати та яка сума  Українців попередили про погіршення погодних умов – подекуди град і шквали  Відстрочка від мобілізації через інвалідність батьків: як оформити  Чи готовий Путін до переговорів цього року: Пристайко про плани диктатора  Демократи закликали Пентагон навчити більше українських пілотів на F-16, - Politico  Україну накрила аномальна спека: синоптики шокували прогнозом  Родина Байдена закликала його залишитися у передвиборчих перегонах, - CNNвсі новини дня
Політика
Україна
17.01.2024 352

Законопроєкт про військовий облік: скандальні норми про втручання у приватне життя українців не будуть ухвалені

Норми про втручання у приватне життя українців, а саме про внесення до Єдиного електронного державного реєстру призовників персональної інформації з різних реєстрів, найімовірніше, не увійдуть до фінальної редакції законопроєкту №10062.

752786fa5fd389fd8a5a077816378ec2_17.01.24

Про це повідомив у коментарі ТСН.ua народний депутат від фракції "Слуга народу", представник профільного Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко.

Йдеться про норми, які передбачають внесення до реєстру інформації про адміністративні правопорушення українців, виїзди за кордон та боргові зобовʼязання.

Нардеп додав, що фінальне рішення сьогодні буде ухвалене в залі парламенту під час голосування. Також Федієнко наголосив, що вся чутлива інформація з реєстрів, яка дає право на бронювання чи відстрочку, зберігатиметься саме на території України.

“Щодо реєстру УБД, військових, військовозобов’язаних – ми маємо запускати процес, щоб перейти від паперових документів і бронювання до смарт-мобілізації, створити сертифікат захисника. Наприклад, у вас народилася третя дитина і ви батько або мати трьох неповнолітніх дітей. Це автоматично підтягується до вашого сертифікату і там встановлюється статус, що ви маєте відповідну бронь. Або з реєстру заброньованих осіб туди буде підтягуватися інформація щодо вас, наприклад, коли вас забронювало підприємство. Всі ці дані, реєстри будуть розташовані винятково на території Україні, це були мої правки, колеги їх підтримали.

Щодо інших систем, які працюють на нашу перемогу, то тут Міноборони визначило, що з точки зору безпеки ці системи треба тримати за кордоном. Ми зробили запобіжник, що дозвіл на винесення таких систем робиться спільним наказом за підписом міністра оборони та головнокомандувача”, – підкреслив нардеп.

Нагадаємо, у Верховній Раді готують до другого читання законопроєкт №10062 про держреєстр військовозобов'язаних, сертифікат захисника та автоматичне набуття статусу учасника бойових дій. Документ розкритикували депутати та юристи, стверджуючи про незаконність внесення великої кількості особистих даних до реєстру, а також про загрозу нацбезпеці України.

Оценка материала:

5.00 / 2
Законопроєкт про військовий облік: скандальні норми про втручання у приватне життя українців не будуть ухвалені 5.00 5 2
Політика / Україна
17.01.2024 352
Еще материалы раздела «Україна»