<
НОВИНИ ДНЯ: Як визначатимуть придатність до служби в армії: у Міноборони роз’яснили критерії для ВЛК  Замініть всього лише один інгредієнт – і звичний салат "Мімоза" заграє новими фарбами  В Україні потеплішає, але будуть грози: прогноз на початок тижня  Найбільше падіння за 65 років: ціни на какао різко обвалились  Чи готова Франція до інтенсивної війни: генерал розкритикував президента Макрона  Погода змінюється: в Україну йдуть дощі та грози  Хто з держслужбовців має право на бронювання від мобілізації: відповідь Міноборонивсі новини дня
Політика
Світ
18.01.2024 1455

Майже всі перекази припинено від 1 січня: Туреччина не отримує грошові платежі з Росії

Грошові перекази з Росії припинилися.

4034dfe05d164392f42f798ceadf646d_18.01.24

Проблема з переказом грошей з Росії до Туреччини, яка почалася в грудні, зростає. Трансфери припинилися в січні, що вже призвело до серйозних збоїв у експорті продукції з Туреччини в Росію. Пише ТСН. 

Про це повідомляє Ekonomim із посиланням на власні джерела.

Видання повідомляє, що після візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена експортери не можуть отримувати платежі з Росії в турецьких лірах і російських рублях, деякі банки відправляли перекази назад, деякі банки почали відхиляти транзакції, які вони раніше приймали, заявивши, що це "заборонені товари".

Майже всі перекази було припинено від 1 січня 2024 року, що завдало значного збитку експортерам.

Видання наводить приклад, коли експортери в автомобільному секторі не змогли отримати свої перекази від початку року. Також турецькі виробники взуття, які працюють з російською компанією, яка найбільше закуповує в Туреччині, цього місяця не отримали жодних платежів від своїх російських клієнтів.

У компанії хімічної промисловості, виробники текстилю, судновласники, які здійснюють перевезення до Росії, та інші підтвердили цю інформацію.

Джерело у Мінторгівлі Туреччини зазначило у коментарі виданню, що проблеми з переказом грошей пов’язані з розширенням останнього списку санкцій ЄС, зокрема.

"Якщо навіть компанія-експортер у Туреччині продає товари, які не підпадають під санкції, покупець може бути включений до санкційного списку, або на балансі турецьких банків чи російських банків відбуваються операції в рублях”, — йдеться у поясненні.

“Торік експорт Туреччини до Росії зріс на 23,2%, з 7 млрд 647 млн доларів у 2022 році до 9 млрд 423 млн доларів. П'ять секторів, які найбільше експортують до цієї країни — це хімічна промисловість, машинобудування, автомобільна промисловість, свіжі фрукти та овочі та електроніка”, — зазначає видання.

Там додають, що труднощів нині зазнають і компанії, які були створені росіянами та діють у Туреччині.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський висловив невдоволення ефективністю західних санкцій проти Росії. Він заявив, що "потужні" санкції Заходу проти РФ не заважають Кремлю продовжувати виготовляти ракети та завдавати ударів по Україні.

Оценка материала:

5.00 / 4
Майже всі перекази припинено від 1 січня: Туреччина не отримує грошові платежі з Росії 5.00 5 4
Політика / Світ
18.01.2024 1455
Еще материалы раздела «Світ»