<
НОВИНИ ДНЯ: Українців попередили про погіршення погодних умов – подекуди град і шквали  Відстрочка від мобілізації через інвалідність батьків: як оформити  Чи готовий Путін до переговорів цього року: Пристайко про плани диктатора  Демократи закликали Пентагон навчити більше українських пілотів на F-16, - Politico  Україну накрила аномальна спека: синоптики шокували прогнозом  Родина Байдена закликала його залишитися у передвиборчих перегонах, - CNN  Вчені виявили іншопланетне життя у Сонячній системівсі новини дня
Політика
Світ
18.01.2024 359

Прем'єр Бельгії хоче чіткого механізму конфіскації російських активів на 280 млрд євро

Бельгія не проти конфіскації заморожених активів російського центрального банку на суму 280 мільярдів євро, але має бути чіткий механізм.

gettyimages_1244382914_515a78ae6713020c22bacd9564665f60_650x410_18.01.24

Про це заявив прем'єр-міністр Бельгії Олександр Де Кроо повідомляє РБК-Україна з посиланням на його інтерв'ю Reuters.

Де Кроо повідомив у Давосі, що Бельгія готова до обговорення того, що робити з активами та відсотками за ними.

"Ми не говоримо немає конфіскації активів. Але нам потрібно опрацювати механізм. Наприклад, їх можна використовувати як заставу для залучення коштів для України", - сказав він.

Де Кроо сказав, що ризик полягає в тому, що фінансова стабільність може бути підірвана, оскільки центральні банки часто розміщують активи один в одного.

"Ми відкриті для подальшого обговорення та готові брати участь у вирішенні питання щодо пошуку правової основи для цих переказів в Україну без дестабілізації світової фінансової системи", - сказав прем'єр.

Левова частка активів - по суті, цінних паперів, які інвестував російський центробанк, - заморожена в депозитарії Euroclear, розташованому в Брюсселі.

За його словами, деякі цінні папери мають термін погашення і, отже, конвертуються у готівку. Ця операція оподатковується за ставкою 25%.

"Якщо є якийсь оподатковуваний дохід, ми ізолюємо його, щоб він міг піти в Україну", - заявив Де Кроо. За його словами, податок на заморожені активи у 2023 році становив близько 1,3 млрд євро, а у 2024 році складе близько 1,7 млрд євро.

Передача Україні російських активів

Раніше стало відомо, що США запропонували країнам "Великої сімки" конфіскувати 300 млрд доларів заморожених російських активів на користь України. Відповідний план хочуть погодити до другої річниці вторгнення Росії до України.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 3 січня заявив, що Сполучені Штати, Євросоюз та інші країни наблизилися до вирішення питання про направлення заморожених на Заході активів Росії на відновлення України.

Оценка материала:

5.00 / 1
Прем'єр Бельгії хоче чіткого механізму конфіскації російських активів на 280 млрд євро 5.00 5 1
Політика / Світ
18.01.2024 359
Еще материалы раздела «Світ»