<
НОВИНИ ДНЯ: США попередили, що Грузія ризикує зв'язками з НАТО та ЄС через закон про іноагентів  В частині України втримається справжнє травневе тепло: прогноз погоди на 3 травня  Проблема хрущівок в Україні. Які варіанти рішення розглядають у парламенті  "Пасха" чи "Великдень", "куліч" чи "паска": як говорити правильно  Новий закон про мобілізацію: для українців можуть змінитися правила перетину кордону  В Україну насуваються заморозки у Великодні дні  "Кулічів у нас точно не було". Інтерв'ю з етнологом про Великодні заборони, традиції і Паску Мертвихвсі новини дня
Політика
Україна
21.01.2024 2281

Коли запустять електронний кабінет військовозобов’язаного: в Міноборони дали відповідь

В МОУ зазначили, що реєстр військовозобов’язаних не буде розміщуватися у хмарних сховищах країн-членів НАТО.

d3e4cbb45b968015303ac97ac9dd5306_21.01.24

Міністерство оборони України планує запустити електронний кабінет військовозобов'язаного у другому кварталі поточного року. Пише ТСН. 

Про це заявила заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко в ефірі телемарафону.

"Ми плануємо на початку другого кварталу запустити таку можливість, щойно закон набуде чинності. Це достатньо короткий термін, для подібних інструментів можна сказати миттєвий", — сказала вона.

За словами Черногоренко, в кабінеті військовозобов’язаного буде можливість оновити дані без відвідування територіальних центрів комплектації, і далі ці дані вже будуть використовувати ТЦК.

Заступниця міністра оборони також пояснила, що ухвалений Верховною Радою законопроєкт №10062 про цифровізацію армії удосконалив взаємодію між реєстрами, розширив перелік відомостей про військовозобов’язаних, резервістів і призовників у системі "Оберіг".

Катерина Черногоренко наголосила, що це дозволить наповнювати "Оберіг" за спрощеною процедурою без зайвої бюрократії, довідок і ксерокопій. "Не потрібно буде нести купу документів. Ми зможемо отримувати ці дані в режимі реального часу з інших реєстрів", — заявила вона.

Також заступниця міністра зазначила, що реєстр військовозобов’язаних не буде розміщуватися у хмарних сховищах країн-членів НАТО.

"Він розміщений на території України. Це важливо зазначити і сказати, що цей реєстр розміщуватиметься на території України. Він уже розгорнутий, уже працює, вже отримав комплексну систему захисту інформації", — сказала вона.

Черногоренко підкреслила, що буде також запроваджено можливість подати електронну заявку на отримання статусу учасника бойових дій.

Нагадаємо, 16 січня Рада остаточно ухвалила законопроєкт №10062 про створення Єдиного електронного реєстру військовозобовʼязаних, запровадження сертифіката захисника та автоматичного отримання УБД.

ТСН.ua зібрав усі подробиці про цей закон.

Своєю чергою відомий юрист Ростислав Кравець розкритикував цей документ і заявив, що він "становить загрозу нацбезпеці".

Деякі народні обранці назвали окремі норми в документі надмірним втручанням у приватне життя.

Натомість у Міноборони вважають, що цей закон розблокує цифровізацію української армії.

Оценка материала:

5.00 / 5
Коли запустять електронний кабінет військовозобов’язаного: в Міноборони дали відповідь 5.00 5 5
Політика / Україна
21.01.2024 2281
Еще материалы раздела «Україна»