<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Стосується Росії. У НАТО назвали Китаю умову для гарних відносин із Заходом  Кулеба назвав дві умови для ефективності санкцій проти РФ  Як приготувати йогуртовий десерт з ягодами  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Як отримання ЗСУ артснарядів від США змінить характер боїв на фронті: думка експерта  Китай заявив про наростання "негативних факторів" у відносинах зі СШАвсі новини дня
Політика
Світ
21.01.2024 795

Літак F-16: чи кращий він за російську авіацію та чи змінить його поява ситуацію в Україні

Україні потрібне посилення в небі, вважає експерт.

eb457c1ea4cb896b699cdcf6fd1dd094_21.01.24

Літаку F-16 виповнюється 50 років, попри це – він один із найсучасніших та наймасовіших винищувачів світу, на який чекають і в Україні.

Про це йдеться у сюжеті кореспондента ТСН Івана Петричака.

Історія створення F-16

F-16 – летючий радар, винищувач, бомбардувальник, перехоплювач. Він був створений, щоб протистояти російській військовій авіації.

Над розробкою F-16 почали працювати після В'єтнамської війни. У квітні 1965 року в повітряному бою над азійською республікою зійшлися тодішні американські винищувачі F-4 Phantom та радянські МіГ-21.

Тоді перемогли МіГи. А тому перед командуванням військово-повітряних сил США постало завдання створити винищувач нового покоління.

Перший політ F-16 здійснив 1974 року, але невдало. Під час пробігу злітною смугою у прототипа стався збій електроніки, через що пілотові на свій страх довелося підняти машину в небо. Доопрацьованого його прийняли на озброєння США вже за 4 роки потому.

Від моменту створення і дотепер він пройшов кілька глибоких модернізацій і з фронтового винищувача став універсальним бойовим літаком.

Як F-16 змінить ситуацію на полі бою

"Нині однодвигунний F-16 може нести озброєння більше, ніж російський МіГз двома двигунами. Та найважливіше – його радіолокаційна система. Залежно від модифікацій, вона дозволяє побачити повітряну ціль задовго до того, як ціль виявить його", – каже Іван Петричак.

2003 року під час війни в Іраку американський літак знову зіткнувся у протистоянні з російським конкурентом. Загалом є кілька епізодів боротьби F-16 та МіГ-29. Утім, і досі однозначної відповіді, хто ефективніший, нема.

"Авіація зараз не воює у ближніх боях фактично", – каже речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Вже не одне десятиліття війна в повітрі йде, як протистояння технологій. Хто кого раніше виявить – раніше зможе запустити ракету і встигне сховатися. Це – одна зі стихій F-16.

Нині це один з основних тактичних винищувачів США, а загальна кількість операторів F-16 – близько трьох десятків країн. Більшість сусідів України вже експлуатують чи експлуатуватимуть ці літаки: Польща та Туреччина – вже, Словаччина й Болгарія – найближчими роками.

"Там є ракети, які можуть суттєво погіршити ситуацію для фронту росіянам", – каже Юрій Ігнат.

Скептики кажуть: у найближчій перспективі здобути перевагу в повітрі навіть із цими літаками Україна не зможе. Мовляв, навіть окупанти, маючи перевагу в кількості бортів, здобути панування у фронтовому небі не змогли. Втім, такого завдання перед F-16 ніхто й не ставить.

"Відігнати російську тактичну авіацію з прикордонної ділянки – це він забезпечить. Знищення логістичних коридорів у Росії, куди зараз ми зі своєю технікою дістати не можемо. Тому насправді тут питання не в тому, що це буде перелам війни. Тут питання в тому, що ми нарешті отримаємо посилення Повітряних сил за рахунок того, що у них буде озброєння, яке можна протиставити російському", – каже Анатолій Храпчинський, авіаційний експерт.

За два роки повномасштабної російсько-української війни натовські пілоти піднімали в небо американські "файтинги" тисячі разів. Перехоплювали російські бомбардувальники, стримували провокації, патрулювали. Втім, дотепер їх зона відповідальності наближалася до українських кордонів не ближче, ніж 30 кілометрів.

Нагадаємо, Зеленський у Давосі заявив про вразливість російських літаків.

Оценка материала:

5.00 / 1
Літак F-16: чи кращий він за російську авіацію та чи змінить його поява ситуацію в Україні 5.00 5 1
Політика / Світ
21.01.2024 795
Еще материалы раздела «Світ»