<
НОВИНИ ДНЯ: Як приготувати смачне печиво з какао  Якого числа Яблучний, Медовий та Горіховий Спаси 2024 року: запишіть собі нові дати святкування  У вівторок Україну розжарить до +36°: де буде найспекотніше  Як Росію примусять заплатити за війну – The New York Times  Як приготувати вишневий клафуті  Західним областям у вівторок прогнозують послаблення спеки  Не тільки ТЦК. Хто де і як може перевіряти військово-обліковий документвсі новини дня
Політика
Україна
22.01.2024 435

Зеленський підписав указ про історично населені українцями території Росії

Президент України Володимир Зеленський підписав указ "Про історично населені українцями території Російської Федерації".

dscf4274_enhanced_nr_id95855_1300x867_e87c730878cfae1e516b50c52be66daf_650x410_22.01.24

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву Зеленського під час привітання з Днем соборності.

"Ми маємо сьогодні робити кроки не лише для зміцнення соборності України й нашого народу, а й дії задля соборності прав і свобод, правди про українців, правди про нас і правди про нашу історію", - сказав він.

Як зазначив Зеленський, для цього він писав відповідний указ. "Це повернення правди про історичне минуле заради українського майбутнього", - додав президент.

Водночас текст документа на сайті президента поки що відсутній.

Українці на території Російської імперії

Українці заселяли регіони Російської імперії з давніх-давен. У XVI-XVII століттях вони активно заселяли Слобожанщину, Донщину та Кубань. У XVIII-XIX століттях українці переселялися на вільні землі в Сибір та на Далекий Схід. Українці заснували такі міста, як Новочеркаськ, Ростов-на-Дону, Таганрог та інші.

Найбільше українців проживало на Кубані. За переписом населення 1897 року, на Кубані проживало 1,1 мільйона українців, що становило близько 40% населення краю. Українці становили основну частину населення Кубані, а також були найбільшою національною групою в містах краю.

У цих Курській, Бєлгородській та Орловській губерніях українці становили значну частку населення, а в деяких районах навіть більшість.

На Далекому Сході українці також були однією з найбільших національних груп. Українці проживали переважно в Приморському краї, а також в Амурській та Іркутській губерніях.

Згідно з переписом населення СРСР 1926 року, на території Росії проживало 7,92 мільйона українців, що становило 7,4% від загальної кількості населення Росії. Перепис 1926 року не був повністю точним, оскільки деякі українці могли зареєструватися як росіяни.

Оценка материала:

5.00 / 2
Зеленський підписав указ про історично населені українцями території Росії 5.00 5 2
Політика / Україна
22.01.2024 435
Еще материалы раздела «Україна»