<
НОВИНИ ДНЯ: Новий закон про мобілізацію: головні зміни від 18 травня – до чого готуватися  Погода з сюрпризом — народний синоптик Діденко розповіла, де очікувати сильних дощів  На вихідних в Україні стане ще тепліше, але прийдуть дощі та грози  «Дощ місцями». Синоптикиня попередила, де погода найближчими днями буде з грозами, а де з великою кількістю сонця  Як польська молодь ставиться до українців: опитування  Поїзди та автобуси. Як доїхати з України до найближчих аеропортів  На вихідних в Україні потеплішає, але в багатьох регіонах пройдуть дощівсі новини дня
Політика
Україна
23.01.2024 502

Залучення мігрантів для відновлення України – демограф розповів про загрози

Заступник директора Інституту демографії прокоментував ідею залучення мігрантів до України.

0273b71a7ddaf913348be1fbbbb341cc_23.01.24

В Україні розмірковують над активним залученням мігрантів через дефіцит робочої сили в умовах війни. Адже частина чоловіків і жінок працездатного віку проходять службу в різних родах військ. Крім того, велика частина населення виїхала за кордон. Втім, реальна ситуація буде зрозумілою лише після завершення бойових дій, коли буде чіткий план економічного відновлення держави. Пише ТСН. 

Про це у коментарі "24 Каналу" розповів заступник директора Інституту демографії Олександр Гладун.

"Якщо не буде вистачати робочої сили, зараз точаться розмови активного залучення мігрантів. Навіть є розрахунки Міністерства економіки, що нам потрібно 4-5 мільйонів мігрантів. Втім, ці розрахунки проведені під стару структуру економіки, якою буде нова – ніхто не знає", - прокоментував він.

За його словами, це дуже велика кількість людей, яких потрібно, крім роботи, забезпечити житлом. Якщо й залучати мігрантів для роботи, то це будуть люди переважно з країн Азії та Африки – тих, де рівень життя та оплата праці нижчі, ніж в Україні.

"Уявимо залучення 4-5 мільйонів мігрантів. Не думаю, що це буде одномоментно, але ці люди можуть становити від 12% до 17% населення України. І як це вплине на соціальну, етнічну, релігійну, зрештою культурну структуру населення? Здебільшого негативно вплине", – наголошує Гладун.

Він радить обережно підходити до цього питання і наводить приклади європейських держав щодо політики мультикультуралізму та залучення мігрантів, які  не виправдали себе й призвели до певних загострень у суспільстві.

"Тому це дуже складна проблема. Як один із варіантів, я б розглядав це як вахтовий метод. Залучати людей на тимчасову роботу – вони приїхали, попрацювали й повернулися до своїх країн", – пояснив заступник директора Інституту демографії.

Нагадаємо, демографи оцінили, скільки людей залишиться в Україні через 15 років після війни.

Оценка материала:

5.00 / 1
Залучення мігрантів для відновлення України – демограф розповів про загрози 5.00 5 1
Політика / Україна
23.01.2024 502
Еще материалы раздела «Україна»