<
НОВИНИ ДНЯ: НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  В українців забиратимуть авто на потреби ЗСУ: що відомо про резонансні норми у законі про мобілізацію  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітня  Коли Лазарева субота 2024 року: дата, традиції, що можна і не можна робити  В Держдепі США відповіли, чи допомагатимуть Україні повертати чоловіків з-за кордону  Де в Україні будуть сильні заморозки: прогноз погоди на 27 квітня  У США сподіваються, що надання Україні ATACMS переконає Німеччину надати Taurusвсі новини дня
Політика
Світ
24.01.2024 280

Казахстан заборонив в'їзд до країни російській пропагандистці Канделакі

Російській пропагандистці Тіні Канделакі, яка 2022 року підтримала рішення диктатора Володимира Путіна про вторгнення в Україну, заборонили в'їзд до Казахстану.

_kandelaki_gettyimages_1241372635_01c69ada9e982e35eac688af5b6a18d2_650x410_24.01.24

Про це заявив представник МЗС Казахстану Айбек Смадіяров, повідомляє РБК-Україна з посиланням на видання "Азаттық радиосы".

Журналісти запитали, чи пустять до Казахстану російську телеведучу Тіну Канделакі, яка минулого тижня звинуватила Казахстан у дискримінації російської мови.

"Держава такого ніколи не прощає. Вона не приїде в Казахстан, а якщо і приїде, то не в'їде", - заявив представник МЗС.

У МЗС також прокоментували висловлювання російської журналістки Тіни Канделакі, яка заявила, що російську мову витісняють у Казахстані.

"Якщо ми будемо звертати увагу на кожного з них, у нас не вистачить часу. Найприкріше - що це сусідська країна, наші друзі, які не знають про нашу країну. Тому що інформація про нас у них невірна. Чим вступати в конфлікт у соціальних мережах, давайте продовжимо роботу", - сказав Смадіяров.

Що стало причиною

Минулого тижня великий резонанс у Казахстані викликав пост Тіни Канделакі, в якому вона стверджує, що "в Казахстані повільно, але вірно продовжують витісняти російську мову на державному рівні".

"Мінтранс республіки захотів перейменувати кілька залізничних станцій і замінити російські назви на казахські. Наприклад, пропонують замінити станцію "Уральськ" на "Орал", "Узень" на "Жаңаөзен" тощо", - написала Канделакі.

За її словами, досвід країн Балтії показує, що це нібито дуже небезпечна тенденція.

"Тут теж усе починалося з малого, а потім перетворилося на справжній сніговий ком: закривали російські школи, прибирали радянські пам'ятники, забороняли російську мову і, нарешті, вигнали пенсіонерів на мороз", - додала Канделакі.

Як на це відреагували люди

Видання пише, що в соціальних мережах з'явилися пости-відповіді на адресу Канделакі, в яких пояснювали помилковість її суджень.

Їй намагалися донести, що Казахстан є незалежною державою і його жителі самі вирішують, як називати свої залізничні станції, а також про те, що республіка поступово повертає свою рідну мову, втрачену за роки радянської влади.

Тіна Канделакі

Російська журналістка, телеведуча, продюсерка, громадська діячка. З вересня 2021 року - заступник генерального директора "Газпром-медіа" і керуючий директор "Газпром-медіа Розважальне телебачення". Із 7 лютого 2022 року - директор телеканалу "ТНТ".

З 2022 року перебуває під персональними санкціями США, України та Канади за поширення пропаганди під час вторгнення Росії в Україну.

Кримінальне переслідування в Україні

У березні 2022 року повідомлялося, що українська прокуратора ініціювала процес оголошення Тіни Канделакі в міжнародний розшук.

Колишній генпрокурор Ірина Венедіктова повідомляла, що російська телеведуча займається поширенням завідомо неправдивої інформації, кремлівської пропаганди, яку вона "проштовхує" через свої медійні канали.

Згідно з даними бази розшуку МВС, Тіну Канделакі розшукує Служба безпеки України за фактом посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Оценка материала:

5.00 / 2
Казахстан заборонив в'їзд до країни російській пропагандистці Канделакі 5.00 5 2
Політика / Світ
24.01.2024 280
Еще материалы раздела «Світ»