<
НОВИНИ ДНЯ: Україна тисне на Байдена, щоб отримати дозвіл бити по РФ: що кажуть в Білому домі  Як приготувати відбивні з ідеальним щільним кляром  ЗСУ атакували секретну військову базу РФ у горах Криму: що про це відомо  В Україні 16 травня переважно без опадів, вдень до +18°  В Києві стане тепліше: прогноз на 16 травня  Натяк на потепління: як зміниться погода в Україні 16 травня  Спочатку — дощі: в Україні прогнозують потепління до +22 градусіввсі новини дня
Політика
Світ
24.01.2024 407

Ізраїль втратив рекордну кількість солдатів за добу у Секторі Гази: деталі

Від початку війни проти ХАМАСу Ізраїль втрачав до 20 людей на день.

cdb87556bd101b31cf71328ab37488da_24.01.24

Двадцять чотири ізраїльські солдати загинули в Секторі Гази, що стало найбільшою кількістю загиблих за один день війни проти ХАМАСу, оскільки Ізраїль продовжує найбільшу наземну операцію 2024 року. Пише ТСН. 

Про це повідомляє Reuters.

Найбільші втрати від початку війни

Речник ізраїльської армії контрадмірал Даніель Хагарі заявив, що 21 солдат загинув в результаті вибуху, коли дві будівлі, які вони замінували для знесення, обвалилися після того, як бойовики обстріляли гранатами танк, що стояв поруч.

Раніше військові повідомили, що троє солдатів загинули в результаті окремого нападу на півдні Гази.

“Вчора ми пережили один з найважчих днів з початку війни, — заявив прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу. — В ім'я наших героїв, заради наших життів, ми не припинимо боротьбу до повної перемоги”.

Міністр оборони Йоав Галант заявив, що війна визначить майбутнє Ізраїлю “на десятиліття вперед”.

“Загибель бойовиків є необхідною умовою для досягнення цілей війни”, — сказав Галант.

Масштабна наземна кампанія

Ці смерті сталися в той час, коли ізраїльські війська проводять свою найбільшу наземну кампанію в новому році, просуваючись вглиб західної частини Хан-Юніса, головного міста на півдні палестинського анклаву, поруч з районами, що дають притулок сотням тисяч людей, які втекли з інших частин анклаву.

Жителі Гази кажуть, що ізраїльські блокади і штурми лікарень з понеділка, 22 січня, залишили поранених і загиблих поза зоною досяжності рятувальників, оскільки бойові дії в переповненому місті загострилися.

Померлих ховали на території головної лікарні, оскільки виходити на кладовище було небезпечно. Інша лікарня Хан-Юніс, Аль-Хаїр, була штурмована ізраїльськими військами, які заарештували тамтешній персонал, а третя, Аль-Амаль, де базуються рятувальники Червоного Півмісяця, була відрізана і недоступна, за словами палестинських офіційних осіб.

Ізраїль заявляє, що бойовики ХАМАСу діють в лікарнях і навколо них, що робить їх законними цілями. Персонал лікарень і ХАМАС це заперечують.

Знищити ХАМАС

Ізраїль пообіцяв знищити ХАМАС, палестинський ісламістський рух, що править Газою і присягнувся знищити Ізраїль, бойовики якого 7 жовтня увірвалися через паркан в країну, вбивши 1200 людей і викравши близько 250 заручників.

За даними палестинської влади, з того часу підтверджено загибель щонайменше 25 295 мешканців Гази, а ще тисячі загиблих, як побоюються, загублені під завалами, в результаті ізраїльської кампанії, яка зруйнувала більшу частину анклаву.

Майже все 2,3-мільйонне населення Гази втратило свої домівки, переважна більшість з них тепер живе в маленьких містечках на північ і південь від Хан-Юніса, багато хто спить в імпровізованих наметах, де закінчуються їжа і медикаменти, і немає чистої води.

Велика кількість загиблих ізраїльських військових у боях припадає на час, коли в самому Ізраїлі починають з'являтися перші ознаки невдоволення військовою стратегією Нетаньягу, який прагне до повного знищення ХАМАСу, але лише туманно обговорює те, що буде далі з Газою.

Обіцянка Нетаньягу

Від минулого тижня Нетаньягу пообіцяв ніколи не дозволити палестинцям мати незалежну державу, що є розривом з головним союзником Ізраїлю — Вашингтоном, який десятиліттями вважав мирний процес, що зрештою призведе до створення палестинської держави, основою своєї політики на Близькому Сході.

Родичі заручників, які досі утримуються в Газі, закликали докласти більше зусиль, щоб повернути їх додому, навіть якщо це означає стримування військової кампанії. У понеділок група з них увірвалася на засідання парламентського комітету.

Минулого тижня член військового кабінету Нетаньягу, колишній начальник штабу Гаді Айзенкот, чий син-солдат загинув під час наземного наступу в Газі, заявив, що кампанія ще не досягла своєї мети — ліквідації ХАМАСу, і що немає жодної надії на звільнення заручників у ході військової операції.

Він закликав до швидких виборів для заміни уряду, який, за його словами, втратив довіру суспільства.

Конфлікт супроводжується ескалацією насильства в інших регіонах Близького Сходу, особливо там, де діють збройні угруповання, пов'язані з заклятим ворогом Ізраїлю — Іраном, Ліваном, Іраком, Сирією та Єменом.

Оценка материала:

5.00 / 2
Ізраїль втратив рекордну кількість солдатів за добу у Секторі Гази: деталі 5.00 5 2
Політика / Світ
24.01.2024 407
Еще материалы раздела «Світ»