<
НОВИНИ ДНЯ: Байден заявив, що візьме участь у дебатах з Трампом  Уряд Британії занепокоєний через злочинну діяльність російських шпигунів  Чи зможе Україна повернути усю свою окуповану Росією територію: оцінка аналітиків США  Що додати до паски щоб вона довго не черствіла, як її зберігти свіжою  На близькій до Землі планеті може існувати життя - сенсаційне відкриття вчених  У Харкові змінять назву двом станціям метро  ЗМІ опублікували мирний договір між Україною та РФ, узгоджений на початку 2022 рокувсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
24.01.2024 264

Вибір "світлофора": який перець корисніше їсти, враховуючи, що це фрукт

Зелений, жовтий чи червоний - який перець дасть тілу більше корисного? Наприклад, вітаміну C.

vHNCT2ck7Arznl020617003_24.01.24

Дієтолог згадав про дилему "світлофора" при виборі смачного стиглого перцю в салати чи до основної страви. Який перець має більше вітаміну C - червоний, зелений чи жовтий, з урахуванням, що це взагалі-то фрукт, а не овоч? Пише ТСН. 

За словами зареєстрованого фахівця в області дієтології Даніеля Крамбл Сміта, найбільше вітаміну С і вітаміну А матиме саме червоний перець.

"Вони мають вищий рівень вітаміну С і вітаміну А через наявність бета-каротину, який, разом з лікопеном, надає червоному болгарському перцю колір", - пояснив фахівець USA Today Life.

Бета-каротин - це пігмент, який міститься в рослинах і надає їм кольору. Саме він забарвлює жовті та помаранчеві фрукти й овочі насиченими відтінками, йдеться на сайті Mount Sinai Health System (відомої школи медицини у Нью-Йорку).

З огляду на це дієтолог каже, що стиглість - це основна відмінність між червоним, помаранчевим, жовтим і зеленим болгарським перцем. Саме цим можна пояснити легку гіркуватість, яка може відчуватися при вживанні перцю зеленого кольору. Він менш стиглий, ніж його солодкі червоні побратими. Як правило, чим темніший перець, тим більше поживних речовин він дає організму.

Це також означає, що зелений перець містить менше цукру та вуглеводів, хоча й не настільки, щоб це мало суттєве значення для дієтичного харчування, каже Крамбл Сміт.

Жовтий та помаранчевий перець знаходяться десь посередині за солодкістю і поживністю, стверджує фахівець. "Вони все ще є гарним джерелом вітаміну С і все ще забезпечують певну кількість вітаміну А. Вони також є хорошим джерелом лютеїну та зеаксантину", - зазначає він.

Лютеїн і зеаксантин  - це два антиоксиданти, які вважаються корисними для підтримки здоров'я очей, йдеться у дослідженні, опублікованому на The National Center for Biotechnology Information у 2006 році. Вони також є в червоному перці, проте в дещо меншій кількості, вказує дієтолог.

Водночас Крамбл Сміт акцентує, що людина "їсть очима". Різнобарвні за кольорами продукти автоматично сприймаються мозком, як більш приваблива їжа, стверджує він. Тож, на його думку, варто не зупиняти свій вибір на якомусь конкретному кольорі болгарського перцю. Слід урізноманітнити свою тарілку, щоб з задоволенням з'їсти згадані "вітамінні" фрукти.

Фахівець нагадав, що окрім вітамінів С та А, болгарський перець дає нам суттєву норму вітаміну В6 і В9. Червоний перець також багатий на флавоноїди або фітонутрієнти - природні сполуки, які допомагають впоратися з симптомами серцево-судинних захворювань і підтримують гормональний баланс. Про важливість цих сполук для тіла людини докладніше йдеться у дослідженні, опублікованому Journal of Nutritional Science у 2016 році.

За даними Центру з контролю та профілактики захворювань, лише 10% американців отримують достатню кількість овочів на день. Тож, якщо ви любите поласувати болгарським перцем, не слід себе стримувати: додавайте його до салатів у сезон, робіть на зиму смачні закрутки, запікайте улюбленим методом у духовці.

Дієтолог стверджує: при термічній обробці перцю деякі його поживні речовини зникають, проте інші, навпаки, посилюються, тому ви можете готувати перець так, як вам більше смакує. "Ви отримаєте користь для здоров'я в будь-якому випадку", - резюмував Крамбл Сміт.

Оценка материала:

5.00 / 2
Вибір "світлофора": який перець корисніше їсти, враховуючи, що це фрукт 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
24.01.2024 264
Еще материалы раздела «Суспільство»