<
НОВИНИ ДНЯ: Політолог вказав на знакові залаштункові деталі "інавгурації" Путіна  "Полювання" на ухилянтів чи норма закону: військові пояснили, для чого у Києві збирають списки чоловіків для ТЦК  НМТ-2024. Коли та як зареєструватись на додаткову сесію  В Україні знову очікуються заморозки: прогноз погоди на 12 травня  В Україні 12 травня переважно без опадів, вдень до +20°  Ракети до Patriot і не тільки. США оголосили новий пакет військової допомоги Україні  Де в Україні будуть сильні заморозки: прогноз погоди на 12 травнявсі новини дня
Політика
Україна
26.01.2024 280

Наполягати на укладанні перемир'я між РФ та Україною марно: експерт назвав 6 перешкод для переговорів

Самопроголошене право РФ на п'ять окупованих українських областей, яке є історично сумнівним – перша перешкода.

90a2c76034f971f1f5afa3ccfe40f5ce_26.01.24

Існують принаймні шість причин, які унеможливлюють переговори та компроміс між Росією та Україною. Йдеться про чинні українську й російську Конституції, внутрішні політичні ландшафти України та РФ, потреби Криму та роль півострова для Росії, а також історичну пам'ять народів Східно-Центральної Європи. Пише ТСН. 

Таку думку висловив аналітик Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень (SCEEUS) Андреас Умланд у колонці для видання "Українська правда".

На думку Умланда, кожен із 6 чинників вагомий сам собою, а їхній сукупний вплив на тих, хто ухвалює рішення в Москві та Києві, суттєвий.

"Наразі наполягати на тому, щоб Україна і Росія уклали перемир'я на основі переговорів, не кажучи вже про стійкий світовий договір, як це робить частина неукраїнських політологів, марно. Дотримання цієї стратегії не лише не принесе результатів, а й може відвернути увагу, енергію і зусилля, необхідні для пошуку більш перспективних шляхів врегулювання найбільшого військового міждержавного конфлікту Європи від часів Другої світової війни", – зазначив експерт.

Самопроголошене право РФ на п'ять окупованих українських областей є історично сумнівним

Передусім, за словами аналітика, перешкодою для переговорів між Києвом і Москвою є базові норми міжнародного права, тобто непорушність кордонів і територіальна цілісність держав, які порушила Росія.

Експерт нагадав, як Росія, вийшовши за межі "неформальної стратегії підриву незалежних держав, що вийшли зі складу її колишньої імперії", анексувала Крим і зробила його офіційною частиною своєї псевдофедерації.

У вересні 2022 року Москва повторила цей неординарний крок та оголосила чотири південно-східні материкові регіони України частиною Російської Федерації. Для їхнього повного включення до складу Росії було змінено внутрішнє законодавство.

"Всупереч думці, поширеній у Росії та серед деяких введених в оману зовнішніх спостерігачів, самопроголошене право Росії на п'ять окупованих українських областей також є історично сумнівним", – зазначив Андреас Умланд.

Водночас щоб перегляд Конституції в Росії став реальністю, мають докорінно змінитися як режим у Москві, так і ситуація на фронті в Україні.

"Іншими словами, російська формально-юридична реверсія путінської експансіоністської авантюри відбудеться лише після, а не до її матеріального завершення. Сподівання на те, що Україна або/та Росія зможуть внаслідок дипломатичного процесу домогтися хоча б тимчасового скасування своїх чинних конституцій, нереальна", – пояснив Андреас Умланд.

Також аналітик не вважає реальним повернення Криму Україні внаслідок переговорів.

"Захопивши півострів 2014 року, він (президент РФ Путін – ред.) зрозумів, що для сталого економічного розвитку чорноморської перлини Росія мусить окупувати й материкові території України на північ від Криму. В період від 2014 до 2021 року анексований Крим був не лише найнезаконнішим, а й найдотаційнішим регіоном РФ", – додав він.

Тим часом в Офісі президента України запевнили, що переговори можливі лише тоді, коли Російська Федерація зазнає глобальної поразки.

Нагадаємо, напередодні очільник МЗС Росії Сергій Лавров знову порушив тему так званих мирних переговорів з Україною, заявивши про готовність "вислухати всіх зацікавлених у справедливості". Він стверджував, що всі заяви про те, що президент РФ Володимир Путін проти переговорів, не є правдивими.

Оценка материала:

5.00 / 1
Наполягати на укладанні перемир'я між РФ та Україною марно: експерт назвав 6 перешкод для переговорів 5.00 5 1
Політика / Україна
26.01.2024 280
Еще материалы раздела «Україна»