<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп у разі перемоги може припинити військову допомогу Україні: названо умову  Роботодавці мають проблеми з пошуком людей через міграцію та мобілізацію, - експерти  Хто з військовозобов'язаних втратить право на відстрочку від мобілізації цього літа  Рулетики з шинкою та капустою: рецепт поживного перекусу від Тетяни Літвінової  Загальну військову підготовку студентів зробили обов'язковою: що загрожує за відмову  У Києві до кінця літа проїзд для школярів у громадському транспорті буде платним  Якою буде відповідь Росії, якщо ЗСУ знищать Кримський міст: політолог навів важливий аргументвсі новини дня
Політика
Україна
28.01.2024 248

Україна починає роботу над першим підводним дроном: в чому його особливість

Україна розробляє високотехнологічні ударні підводні дрони для боротьби з російським флотом у Чорному морі.

d0d946e978e3911f78146bdc7aad3776_28.01.24

Морські безпілотники змінюють форму морського бою в Чорному морі. Досі Україна мала серйозну перевагу, але оскільки російський флот починає шукати способи протистояти їм, ця перевага опинилася під загрозою. Тепер нові українські проєкти мають на меті запровадити в бойові дії високопотужні підводні безпілотники. Пише ТСН. 

Про це пише Naval News.

Морська війна в Чорному морі — перша в історії, яка велася на платформах без екіпажу. Україна швидко запровадила інновації з безекіпажними катерами і поки що, здавалося, на крок попереду ВМС Росії. Але це лідерство під загрозою.

Проєкт FURY (Перший український робототехнічний флот), який буде присутній на хакатоні Міністерства оборони України "Наступ машин" 28 січня, розглядає природну еволюцію безпілотного бою.

"Деякі наші прийоми і тактики, які були напрацьовані в 2022 і 2023 роках, не будуть працювати в 2024 році. Тому нам потрібно змінити тактику, змінити технічні характеристики всього, що ми робиио", - сказав командувач ВМС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа

Українські БПЛА мали успіхи, принаймні частково, через повільність Росії у протидії їм. Але це змінюється, Росія впроваджує більше засобів захисту та починає краще їм протистояти. Захист від невеликих швидкісних човнів існує від 1900-х років і протягом кількох років був у центрі уваги західних військово-морських сил через загрози Близького Сходу. Без продовження інновацій з українського боку Росія могла б відновити свою перевагу в Чорному морі.

Переваги підводних безпілотників

Підводні БПЛА мають очевидні переваги раптовості, непомітності та живучості. І хоча вони, ймовірно, будуть дорожчими, ніж поточні БПЛА, вони будуть багаторазовими і, отже, дешевшими в довгостроковій перспективі. Водночас вони не вимагають матеріально-технічного забезпечення та чисельності персоналу звичайних підводних човнів.

Створення БПЛА за своєю суттю складніше, ніж надводних кораблів. Рухові механізми, комунікація та автономність – усе це створює особливі проблеми. Підхід проєкту FURY полягає в тому, щоб співпрацювати з досвідченим виробником БПЛА на Заході та, по суті, озброїти наявну платформу. Це значно зменшує ризик розвитку та має призвести до набагато більш продуктивної платформи, ніж якби вони починали з нуля.

Ці БПЛА планують застосовувати для цілої низки місій. Вони зможуть нести зброю, наприклад міни чи торпеди, або навіть ракети, які запускаються з підводних човнів. Використовуючи наявні розробки, можна встановити низку давачів. Окрім атаки, він зможе виконувати й розвідувальні місії.

Нагадаємо, окупаційна армія Росії восени 2022 року почала масовано обстрілювати Україну "Калібрами" зі своїх кораблів у Чорному морі. Тож Сили оборони отримали вказівку знайти варіант, як знищувати чи хоча б пошкодити ракетоносії Чорноморського флоту РФ. Як українські дрони вперше атакували Чорноморський флот – подробиці унікальної операції в Криму читайте в статті.

Оценка материала:

5.00 / 2
Україна починає роботу над першим підводним дроном: в чому його особливість 5.00 5 2
Політика / Україна
28.01.2024 248
Еще материалы раздела «Україна»