<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  У Зеленського про обмеження для чоловіків за кордоном: дистанційних документів не буде  Вівсяно-картопляні котлети: рецепт пісної страви  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Кулеба: повернення військовозобов'язаних до України є питанням справедливостівсі новини дня
Політика
Світ
28.01.2024 669

Коли кінець війни: сигнали Путіна Заходу та гучні заяви США

У США, схоже, на мир 2024 року не чекають.

be5cfe10993c1aa3361c3b0359701256_28.01.24

Президент Росії Володимир Путін таємно надсилає сигнали Заходу. Видання Bloomberg стверджує, що російський диктатор начебто готовий закінчити війну проти України і вже повідомив про це США, але є нюанс. Пише ТСН. 

Про що йдеться, як на цю інформацію реагує Кремль та як далі можуть розвиватися події, розповів в ексклюзивному сюжеті для TSN.ua журналіст Артем Зябкін.

Путін висунув умови?

Ніколи такого не було – і от знову. Американські журналісти вкотре накопали ексклюзивів просто зі столиці мордору. Як повідомляє Bloomberg, неназвані джерела, наближені до Путіна, стверджують, що той “непрямим шляхом” надсилає сигнали Заходу, зокрема США, що вже готовий домовлятися про мир з Україною. Однак є одне "але". Диктатор нібито готовий до миру, але за умови, що Україна “подарує” Росії тимчасово окуповані території. В обмін на це Кремль начебто готовий відмовитися від інших "хотілок".

“Люди, близькі до Кремля, які забажали не називати їх для обговорення питань, які є непублічними, сказали, що сигнали були передані високопосадовцям США минулого місяця через посередника, якого вони відмовилися назвати. Путін, за їхніми словами, може бути готовий розглянути можливість відмовитися від наполягання на нейтральному статусі України і навіть остаточно відмовитися від опозиції можливому членству в НАТО, загроза якого була центральним російським виправданням для вторгнення.

Але це стане в ціну, яку Київ категорично відкинув – визнання контролю Кремля над територією, яку він окупував останніми роками, яка зараз становить приблизно 18% території України, включно із землями, захопленими після початку його вторгнення два роки тому”, – повідомляє Bloomberg.

Що замислив Путін?

Хто взагалі запитував у Путіна, брати Україну до НАТО чи ні? Згоду на це дають лише країни-члени Альянсу. Так, це нелегкий шлях, особливо коли у тебе у країні війна, але до чого тут Путін? А друге запитання – хтось у цивілізованому світі ще продовжує вірити в маячню, яку просуває Путін? У проміжках між боротьбою з гендерно-нейтральними туалетами, знищенням вигаданих баз французьких найманців і відвертим ракетним тероризмом по всій Україні він заговорив про мир?

Кремль хоче обдурити Захід

Західні журналісти також на цьому справедливо акцентують увагу. Вони припускають, що Путін таким чином лише пускає пил в очі. До того ж медійники запитали, чи отримував хтось із Вашингтона меседжі диктатора? Виявилося, що в Білому домі про це чують уперше.

“Офіційні особи у США кажуть, що не знають про такі російські увертюри, які можуть бути лише “розвідкою потенційних можливостей”, і не бачать жодних ознак того, що російський президент серйозно налаштований шукати способу припинити бойові дії, які зайшли у глухий кут, беручи до уваги, що війна триває майже третій рік.

Натяки на відкритість Росії до переговорів – навіть якщо вони нещирі – можуть допомогти посіяти розкол серед союзників України, ізолюючи Київ і підриваючи зусилля президента Володимира Зеленського заручитися підтримкою своєї власної формули миру, яка передбачає повний вихід Росії з території України”, – йдеться у повідомленні Bloomberg.

До речі, Bloomberg – не перше видання, яке пише про начебто сигнали Путіна. Раніше журналісти The New York Times також “грішили” такими інсайдами. Тоді їхні джерела у Кремлі заявляли, що Путін готовий заморозити війну.

Чому мир малоймовірний

Не турбує медійників навіть той факт, що і Україна, і Росія жорстко й публічно відкидають будь-які переговори не на своїх умовах. На словах рашисти хочуть денацифікувати Україну, а насправді знищити, і їхня риторика незмінна. Одразу після виходу статті з'явилася і реакція Пєскова на нібито сигнали Путіна: “Нет, это неверное сообщение, оно абсолютно не соответствует действительности”.

Україна не відмовиться від територій

А Україна взагалі не допускає розмов про те, що Київ може навіть теоретично відмовитися від Донецька, Луганська, Маріуполя, Мелітополя і Криму та інших тимчасово окупованих територій. Ще восени 2022 року рішенням РНБО було заборонено представникам України вести будь-які переговори з Путіним.

У США ж, схоже, на мир 2024 року не чекають. У Вашингтоні розраховують, що з допомогою Америки впродовж цього року Україна не лише стане сильнішою, але й отримає кращі позиції, щоб самотужки визначати своє майбутнє. До того ж Україна має наступати – і лише так вона переможе. Це і є стратегією Штатів в Україні, заявив 25 січня помічник держсекретаря США з питань Європи та Євразії Джеймс О'Браєн: “Як сказав президент Байден, ми допоможемо Україні перемогти. Отже, це стратегічна мета”.

Перипетії у США

Єдине, що наразі заважає США ще більше допомагати Україні – це внутрішні перипетії навколо мексиканського кордону. Саме ці непорозуміння не дають конгресменам проголосувати за бюджет на підтримку України, Ізраїлю та Тайваню – всі три питання є вкрай важливими для безпеки США, тож і демократи, і особливо республіканці, намагаються шантажувати ним одне одного, тим самим банально затягуючи рішення.

Закрити ж діри в американській допомозі Україні мають партнери з ЄС. За словами єврокомісара Тьєррі Бретона, Союз зможе збільшити виробництво артилерійських снарядів аж до 1,3 мільйона на рік. Більше 2024-го допомагатимуть і німці. Канцлер Німеччини Олаф Шольц недавно оголосив про збільшення витрат на Україну аж у 1,5 раза – до 8 мільярдів євро. А колись Німеччина не дуже хотіла передавати Україні навіть шоломи.

“Європа повинна робити більше для підтримки України в її захисті. Внески, які європейські країни виділили на 2024 рік, поки що недостатньо великі”, – заявив Шольц.

Україні потрібно більше грошей і зброї, вважає генсек НАТО Єнс Столтенберг: “Союзникам по НАТО і Європейському Союзу необхідно активізувати зусилля і надати Україні ще більше фінансування в цей критичний час. Бо якщо президент Путін переможе в Україні, існує реальний ризик, що він знову застосує силу”.

Оценка материала:

5.00 / 5
Коли кінець війни: сигнали Путіна Заходу та гучні заяви США 5.00 5 5
Політика / Світ
28.01.2024 669
Еще материалы раздела «Світ»