<
НОВИНИ ДНЯ: Чи можливий "вічний мир" із Росією: Портников назвав важливу умову  До України йде аномальна спека  На заході трохи дощитиме, а в центрі і на півдні – Африка: прогноз погоди в Україні на понеділок, 8 липня  Насувається спека. Синоптик дала прогноз в Україні на 7 липня  У суботу Україну прогріє до +35°, подекуди - невеликі дощі  Якою буде погода в Україні вихідними: прогноз синоптикині  "Небезпечна для здоров'я людей": синоптикиня попередила про аномальну спеку в липнівсі новини дня
Бізнес
Економіка
02.02.2024 287

Нацбанк спрогнозував, що далі буде з економікою України

За оцінками НБУ, інфляція в Україні пришвидшиться у 2024 році у порівнянні з початком минулого року, але регулятор обіцяє, що наступного року вона увійде до цільового діапазону НБУ, знизившись до 5,8%.

Про це йдеться у черговому інфляційному звіті.

Також за оцінками НБУ, у 2026 році темпи інфляції продовжать знижуватись - до 5%.

Щодо ВВП, то відновлення економіки триватиме й надалі, хоча і сповільниться до 3,6% у 2024 році. У наступні два роки очікується прискорення зростання ВВП до 4–6% на рік.

Однак треба заначити, що макропрогноз НБУ ґрунтується на припущеннях про відчутне зниження високих безпекових ризиків з 2025 року та збереження значних обсягів міжнародної підтримки. У 2024 році зовнішнє фінансування становитиме близько 37 млрд дол. США. У наступні роки воно поволі скорочуватиметься разом зі звуженням бюджетного дефіциту, не створюючи ризиків для стійкості державних фінансів.

Відновлення економіки супроводжуватиметься поліпшенням зайнятості та зростанням доходів населення (як у номінальному, так і в реальному вимірах). Безробіття поступово знижуватиметься, але все ж залишатиметься вищим за природний рівень.

Монетарна політика НБУ й надалі спрямовуватиметься на підтримку курсової стійкості. Важливим завданням залишатиметься захист привабливості гривневих інструментів – підтримки такого рівня процентних ставок за гривневими депозитами, який убезпечить заощадження українців від інфляційного знецінення.

Оценка материала:

5.00 / 1
Нацбанк спрогнозував, що далі буде з економікою України 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
02.02.2024 287
Еще материалы раздела «Економіка»